Selecteer een pagina

Begin dit jaar zijn wij geconfronteerd met de gevolgen van de geplande snelfietsroute langs de Stationsweg in Barneveld. Wij waren onaangenaam verrast over de consequenties van deze snelfietsroute: de kap van een voor Barneveld zeer karakteristieke bomenrij langs de Stationsweg.

Wij zijn daar behoorlijk van geschrokken en hebben onze zorgen daarover direct in de commissie geuit. De ruimte voor een snelfietsroute langs de Stationsweg is te beperkt en daardoor moeten er diverse compromissen worden gesloten op gebied van ruimte, veiligheid, voorsorteerruimte e.d. Wij hebben alternatieven aangedragen en ook gevraagd of er opties mogelijk zijn zonder de kap van de bomen, zoals bijvoorbeeld handhaving en verbetering van de bestaande situatie zoals langs het tracé Van Zuylen van Nieveltlaan tot aan het Hertenspoor. Met twee éénrichting fietspaden aan de oost en westzijde van de Stationsweg. Daarnaast hebben wij in diezelfde bespreking aangegeven dat wij dit deel van het snelfietstraject in Barneveld gevaarlijk vinden voor fietsers. Het fietspad komt erg dicht tegen de weg aan te liggen waardoor fietsers gevaar lopen. Als CDA zijn wij vanaf het moment dat dit plan gepresenteerd werd dan ook zeer kritisch geweest over het plan.

Ook vanuit de Barneveldse samenleving zien wij een groeiende weerstand ontstaan tegen de kap van de bomen en zorgen over de veiligheid van de fietsers op het te realiseren snelfietspad. Dit gevoel wordt breed gedragen door het Plaatselijk Belang Barneveld, Vereniging Oud Barneveld, Natuurvereniging IVN, Comité Stationsweg en een groot aantal Barnevelders die inmiddels een petitie tegen de bomenkap ondersteunen. Zo’n breed gedragen signaal vanuit de samenleving kan en wil het CDA niet negeren.

In ons gesprek met het Comité Stationsweg zijn nog meer argumenten genoemd die voor het CDA – samen met de eerder genoemde zaken – de doorslag hebben gegeven om wat het CDA betreft het huidige plan voor de snelfietsroute langs de Stationsweg volledig te herzien waardoor de veiligheid wordt verbeterd en de bomen behouden kunnen worden.

De massale weerstand in Barneveld tegen de bomenkap en onze zorgen over de veiligheid voor de fietsers op de Stationsweg zijn voor het CDA aanleiding geweest om samen met de andere partijen uit de coalitie het college op te dragen om het plan nogmaals te bespreken in de commissie en voor die tijd te komen met een oplossing waarbij de bomen kunnen blijven staan.

Zoveel is voor het CDA duidelijk: het huidige plan met de bomenkap moet van tafel.