Selecteer een pagina

De grote achterstand in het onderhoud van wegen is zorgelijk, met name in het buitengebied van de gemeente. De wegen daar zijn vaak te smal voor grote voertuigen zoals vrachtwagens. Sluipverkeer van vrachtwagens rijden de bermen tot pulp. Het is gevaarlijk om daar te fietsen want het lijkt of je niet eens meer de berm in kunt als je moet uitwijken voor een naderend voertuig.

Wij als CDA vinden dat er wat moet gebeuren aan die achterstand. De ‘Beleidsvisie beheer en onderhoud wegen 2017 – 2026’ beoogt dat ook te doen. Het is niet de eerste keer dat onderhoud aan de orde geweest is. In 2013 is er al een beleidsplan vastgesteld met het kwaliteitsniveau ‘laag’ voor het buitengebied. Dat niveau is in de achterliggende jaren niet eens gehaald. In 2015 heeft inspectie aangetoond dat er slechts sprake is van een ‘zeer lage’ kwaliteit.

Wij zijn als CDA dan ook onaangenaam verrast dat er na drie jaar onderhoudsbeleid plotseling € 1,5 miljoen incidenteel en nog eens € 200.000 structureel extra regulier budget bij het onderhoud moet in de komende vijf jaar. Was dat dan niet duidelijk in 2013? De dekking van die bedragen is nog niet gevonden, maar zou best nog eens kunnen tegenvallen.  Het is echter wel goed dat de wethouder de pijnlijke inhaalslag op tafel heeft gelegd en de daarbij horende kosten duidelijk heeft onderbouwd.

Het CDA gaat dan ook akkoord met het raadsvoorstel maar onderstreept daarbij dat de afweging van de financiële consequenties kunnen worden bediscussieerd.

Wij dienen nog samen met de SGP een tweetal moties in met betrekking tot het onderhoud van de fietspaden:

1) Het onderhoud en beheer van de bestaande fietspaden naar voren te halen.

2) Het beter laten aansluiten van klinkers, tegels en asfalt op kruisingen en rotondes op een groot aantal plaatsen.

Het moet de collega’s van de CU toch goed doen dat wij hiermee een stap dichter bij komen om fietsgemeente van Nederland te worden en heb hen dan ook uitgenodigd voor deze moties te stemmen.

Met betrekking tot het amendement van VVD en SGP wachten wij even het advies van de wethouder af, of het college dit ondersteund. Wij denken dat er best variatie mag zitten in het kwaliteitsniveau en vinden een structurele bijdrage van nog eens € 125.000 echt te veel.