Selecteer een pagina

Ruim een jaar geleden hebben we als raad het college opdracht gegeven een pilot te starten met een verruiming van de sluitingstijden van de horeca van 02:00 naar 03:00 uur. Vandaag evalueren we deze pilot en is het tijd om een definitief besluit te nemen.

Nadat we als CDA ingestemd hebben met deze pilot een jaar geleden, waren we benieuwd naar de uitkomsten en tot welke conclusie het college zou komen. Zij had immers een belangrijke rol in deze pilot, op het gebied van handhaving, communicatie en overleggen. Wij zijn dan ook tevreden met de conclusies van het college over het afgelopen jaar: de pilot is geslaagd. Voor het CDA staat het licht op groen om in te stemmen met een structurele verruiming.

Belangrijke punten uit de evaluatie zijn voor ons de volgende:

  • Overlast voor omwonenden is licht afgenomen. Het aantal meldingen bij de politie is gedaald.
  • De gefaseerde uitstroom – in de raadsvergadering van een jaar geleden nog gekritiseerd door enkele partijen – heeft in de praktijk plaatsgevonden.
  • En het horecaplein is na 03:00 uur ook sneller leeg.
  • Volgens het college gaan meer Barneveldse jongeren uit in Barneveld. Tevens zijn de bezoekers meer tevreden over de huidige situatie dan die daarvoor. Ook is er met de nieuwe sluitingstijden meer gelijkheid met omliggende gemeenten. Ook in Frisvalley.
  • Als er één belangrijk resultaat is bereikt na het starten van de pilot, is dat buurtbewoners, horecaondernemers en handhaving elkaar beter weten te vinden. Onderlinge verantwoordelijkheden worden uitgesproken – met onder andere het nieuwe convenant in de hand. Daar zijn we als CDA erg blij mee.

Ten slotte heb ik tijdens de gemeenteraad gevraagd aan de portefeuillehouder om het fiets parkeren rond het horecaplein mee te nemen in het grotere fietsparkeerplan en dat is toegezegd. Wij blijven voorstander van de huidige instaptijd van 01:30 uur

Kortom, we kijken tevreden terug op het afgelopen jaar en hebben ingestemd met de structurele verruiming. We complimenteren de betrokkenen voor het afgelopen jaar en wensen hen succes met het vervolg!