Selecteer een pagina

Niemand is tegen veiligheid. Of beter gezegd: iedereen is voor veiligheid. Met het plan dat nu voor ligt, is er in de ogen van het CDA reden voor een toename van het veiligheidsgevoel voor de Barneveldse inwoners. Een gedegen rapport, met duidelijke situatieschets, prioriteiten en aanpakken. Dat voelt toch veilig?

Complimenten dus voor de betrokkenen, en dat een paar dagen na de complimentendag.

In de commissie is er al uitgebreid over gesproken. Dat gaan we niet herhalen. Er zijn twee zaken uit het veligheidsplan die ik hier en nu kort wil aanstippen.

Ten eerste de nachtboa. Los van het feit dat wij dit liever binnen de bestaande formatie hadden opgelost staat het voor ons buiten kijf dat een nachtboa een stap in de goede richting is. Meer toezicht in de nachtelijke uren is een wens die al geruime tijd leeft en door meerdere partijen vanuit de raad naar voren is gebracht. We hopen dat de inzet van een nachtboa positieve effecten genereert voor het veiligheidsgevoel van de omgeving.

Overigens zullen we de motie over de prioriteiten van de nachtboa steunen. In de commissievergadering was het CDA immers de partij die dit onderwerp heeft geagendeerd. We zijn dan ook blij dat we met het aggenderen van dit punt de VVD op deze gedachte hebben kunnen brengen.

Daarnaast is er in de commissievergadering gesproken over de vele whatsapp-groepen die zo’n beetje uit de grond schieten. Vroeger belde je en kwam de politie, nu whatsapp je en komen de buren. Op zich niks mis mee. Wel goed om hier als gemeente aandacht aan te schenken en dergelijke initiatieven in goede banen te leiden (en te houden). Een whatsapp-groep is immers geen politiekorps.

Wij zijn dus wel benieuwd hoe de portefeuillehouder denkt grip te houden op deze groepen en op welke manier hij hen duidelijkheid verschaft over hun verantwoordelijkheden en taken.

Wij hebben een suggestie. Misschien is een whatsapp-groep hier een goed middel voor. Communiceert lekker snel en heel direct? Dit heeft de praktijk bewezen..

Voorzitter, het CDA is, zoals u heeft begrepen, tevreden met het veiligheidsplan en wenst de verantwoordelijken binnen de gemeente, de politie en ook de betrokken inwoners succes en wijsheid toe in hun belangrijke taak.