Selecteer een pagina

Het CDA heeft gevraagd om dit op de meningsvorming te plaatsen om daarmee te voorkomen dat een plan met een dergelijke impact zomaar in de Barneveldse annalen verdwijnt zonder daar een woord aan te wijden in de gemeenteraad.

Dit plan heeft betrekking op een heel centraal deel van ons Barneveld. Het kasteel de Schaffelaar en omgeving. Iedere Barnevelder is daar wel eens geweest of wandelt er langs op de drukste dag van de week in het bos.

Het plan voorziet in een verfraaiing en verlevendiging van dit toch wel centrale deel van Barneveld. Het is een goed doordachte combinatie van verfraaiing van de omgeving en maatschappelijk nut enerzijds (denk aan het duurzaamheidscentrum, de ateliers voor lokale kunstenaars, de natuurspeeltuin en de (her)aanplant van een boomgaard) met een commercieel deel anderzijds (bedrijfsruimten, ateliers, horeca). Deze twee functies versterken elkaar en het ene vaart wel bij het ander bij wijze van spreken. Hier en daar zijn enkele nog niet ingevulde plekken, maar hierover worden gesprekken gevoerd met verschillende Barneveldse ondernemers. Ik ga er vanuit dat dit in de loop van de tijd helemaal goed komt.

In het ontwikkelproces is vanaf het begin gekozen voor een participatief traject waar heel veel partijen bij betrokken zijn geweest. Het proces heeft ook geleid tot draagvlak in de Barneveldse samenleving. Dit blijkt ook wel uit het gegeven dat er nauwelijks zienswijzen zijn ingediend op het plan terwijl we dat wel zouden verwachten.

Een van de weinige zienswijzen kwam van de uitbater van de Oranjerie. Dat verbaasde ons enigszins. Het potentieel sterwaardige restaurant bedient een bepaald deel van Barneveld terwijl de horeca in het nieuwe gedeelte – een pannenkoekenrestaurant – zich op een geheel ander deel van Barneveld richt. In onze optiek is er op geen enkele wijze sprake van concurrentie, eerder van versterking door elkaar aanvullend aanbod.

Ik denk dus dat er kansen liggen maar dat laat ik verder aan de ondernemer over.

Het CDA is blij met het plan en wij vinden het een versterking voor Barneveld en wensen de initiatiefnemers veel succes bij het realiseren van de plannen.

Voorzitter, u begrijpt dat het CDA het bestemmingsplan om al dit fraais mogelijk te maken van harte ondersteunt.

2014W2350_duurzaamheidscentrum_gevels