Selecteer een pagina

 

Enige tijd geleden hebben wij via de Staten vragen gesteld over een onveilige oversteek situatie op de Valkseweg in Barenveld ter hoogte van de manage De Burght. Het antwoord van Gedeputeerde Staten was simpel, men vond na nader onderzoek dat er geen onveilige situatie is ter plekke, het is ruim, overzichtelijk, niet gevaarlijk en de doorstroom ter plekke moet gegarandeerd blijven, kortom geen noodzaak om iets aan de onveilige situatie te doen. Omdat ons college daar ook wel iets van hoort te vinden ondanks dat het om een provinciale weg gaat hebben wij de volgende vragen aan het college hierover gesteld.

 

Inleiding

 

Recentelijk heeft Manege De Burght gevestigd aan de Valkseweg aandacht gevraagd voor de onveilige situatie voor overstekende kinderen ter hoogte van hun perceel. Gemiddeld moeten ongeveer 200 kinderen twee keer de Valkseweg oversteken om de manege te bereiken. Ter plekke geldt een 80 kilometer regime en wordt het zicht voor fietsers en automobilisten belemmert door bomen tussen de weg en het dubbelzijdige fietspad. De veiligheid van de kinderen ter plaatse is daarmee volgens het CDA ernstig in het geding. Er is geen enkele waarschuwing of “hindernis” die de automobilisten waarschuwen voor overstekende kinderen.

 

Dit is voor de CDA fractie aanleiding geweest vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland om deze situatie onder de aandacht te brengen. De provincie geeft in de beantwoording op deze vragen aan geen enkele aanleiding te zien enige maatregelen te treffen omdat er geen verkeersonveilige situatie ter plaatse is. De provincie baseert deze conclusie op de volgende aannames:

 

-Situaties van de provinciale wegen worden in cycli van 9 jaar onderzocht in samenspraak met gemeente, waterschappen politie en aanwonenden, een dergelijk onderzoek is blijkbaar gehouden voor het vestigingsjaar van de manage.

-In de periode 2008-2012 zijn er geen ongevallen geregistreerd bij de betreffende uitrit. In die periode was er de mbo opleiding van PTC+ gevestigd waarbij studenten met busjes vanaf het guesthouse werden vervoerd en kwamen overige studenten met eigen vervoer (niet met de fiets).

-Verlagen van de maximumsnelheid is niet mogelijk gelet op de doorstromingsfunctie.

 

De fractie van het CDA wil op grond van artikel 37 van de Organisatieverordening van de gemeenteraad de volgende vragen over bovengenoemd onderwerp aan u stellen:

 

  1. Klopt het dat de provincie in samenspraak met de gemeente aanpassingen doet aan de provinciale wegen in onze gemeente en heeft de provincie de onveilige situatie met uw college besproken?
  2. Bent u met de provincie van mening dat er ter hoogte van manage De Burght er geen sprake is van een verkeersonveilige situatie voor overstekende kinderen?
  3. Als u het niet met de provincie eens bent ziet u dan concrete mogelijkheden om de veiligheid bij de oversteek te verbeteren. Hierbij valt te denken aan een waarschuwingsverkeersbord te plaatsen als vooraanduiding: “oversteekplaats (brom-)fietsers (J24)”, en een simpele markering op het wegdek te plaatsen in de vorm van streepjes. Een andere oplossing zou kunnen zijn de bebouwde kom grens te verplaatsen met ongeveer 500 meter zodat er 50 km gereden hoort te worden. Mogelijk zijn er ook nog andere opties die een vergelijkbaar effect hebben voor de verbetering van de veiligheid.
  4. Kunt u het met de CDA fractie eens zijn dat dergelijke voorzieningen de doorstroming op de N801 nauwelijks kunnen belemmeren?
  5. Bent u bereid verder met de provincie in overleg te treden om de eerdergenoemde voorzieningen gerealiseerd te krijgen en zo de veiligheid van onze kwetsbare jeugd te verbeteren?