Selecteer een pagina

Tijdens de laatste raadsvergadering is de begroting voor 2016 met een meerjarenperspectief in de raad behandelt waarbij wij als raad geïnformeerd zijn over de toekomst plannen van de Permar. Als fractie zijn wij daar behoorlijk kritisch over en vonden de VVD op een zelfde lijn. Voorop staat natuurlijk de zorg die wij hebben voor de WSW’ers die onder onze hoede vallen en onze bescherming verdienen. Als fractie pleiten wij al jarenlang voor een andere aanpak bij de Permar en wij hebben dat ook deze keer weer als volgt in de raad bepleit:

 

Voor ons ligt het jaarverslag 2014 en de halfjaar rapportage van de Permar. De tegenvallende cijfers over 2014 kenden wij al en zullen naar verluid 14 oktober door het rapport van Berenschot geanalyseerd zijn en mogelijke conclusies geven hoe het zover heeft kunnen komen. Het CDA wacht de uitkomsten in spanning af. In de halfjaar rapportage over de eerste helft van 2015 valt op dat al meer dan de helft van het verwachte verlies over 2015 gerealiseerd is, dat beloofd niet veel goeds voor de tweede helft van dit jaar. Met beide documenten zal het CDA echter instemmend vaststellen.

Dat brengt mij bij de begroting voor 2016. De begroting laat in het eerste jaar al oplopende verliezen zien, het meer jaren perspectief echter laat nog veel ergere verliezen zien die zelfs oplopen tot wel 3,5 miljoen in 2020. Een verdriedubbeling van de huidige verliezen. Wat is er dan terecht gekomen van de reorganisatie vraagt onze fractie zich af, nadat er vele ontslagen waren gevallen bij de Permar werd er een complete marketing afdeling opgetuigd met maar liefst vijf personen. Volgens de huidige directeur is er onvoldoende gekeken door de afdeling naar de inzetbaarheid van de mensen en dus levert het blijkbaar geen extra omzet op. Ten opzichte van de verliezen in 2016 staan er ook verwachte inkomsten van in totaal voor 1 miljoen, boterzachte inkomsten veelal gebaseerd op besparingen.

Kortom een begroting waar aan gesleuteld moet worden om niet als ambitie loos en slechts op de winkel passen gekwalificeerd te worden. De wethouder heeft al aangegeven zich hard te zullen maken deze begroting in het voorjaar aangescherpt te krijgen. De fractie van het CDA zal deze begroting dan ook vaststellen, maar wil wel gezegd hebben dat het meerjarenperspectief reden te meer is om onze positie als mede eigenaar van Permar in de gemeenschappelijk regeling stevig onder de loep te nemen. Inmiddels loopt het onderzoek daarnaar en het CDA ziet de uitkomsten met belangstelling tegemoet.

Dan liggen er nog een aantal technische wijzigingen voor die betrekking hebben op de gemeenschappelijke regeling. De CDA fractie volgt daarmee de voorgestelde wijzigingen en stemt dus in met de wijzigingen.