Selecteer een pagina

Afgelopen woensdag 14 oktober organiseerde CDA Barneveld een inspiratie-bijeenkomst over de energieneutrale woning. Een woning die evenveel energie oplevert als nodig is voor het gebruik: is dit mogelijk en wat zijn de kosten? Er was goede belangstelling voor dit thema, dat het CDA hoog op de politieke agenda heeft staan.

De deelnemers aan deze avond werden hartelijk ontvangen in de school De Meerwaarde. Dat de inspiratie-avond hier was georganiseerd was niet voor niets, immers De Meerwaarde werkt hard aan duurzaamheid. Onze gastheer, directeur Cees Heek, vertelde enthousiast verhaal over hun ambities en resultaten. Duurzaamheid is en wordt een integraal onderdeel van het onderwijs voor de kinderen. Vervolgens vertelde Henk Smit over zijn pioniersactiviteiten om zijn woning energieneutraal te maken. En het is gelukt, met behulp van zonnepanelen, warmtepompen en goed isoleren. De investeringen verdienen zich zelf terug.

Daarmee was de toon gezet. Matty van Leijenhorst- van Veldhuizen werkt dagelijks aan duurzaamheid door haar werk bij klimaatverbond en zij boeide de bezoekers met de vraag naar het waarom?; de christelijke visie op de aarde en natuur. Vervolgens kreeg Dennis van Diepen, Barneveldse ondernemer in duurzaamheid energie het woord. Hij liet de vele technische mogelijkheden zien die nu haalbaar en betaalbaar zijn. Eppie Fokkema, wethouder, sprak als laatste en liet zien dat we voor een belangrijke jaren staan die meer dan een beetje duurzamer worden: want hoe gaan we een wijk bouwen zonder gas en met duurzame opwekking van warmte en elektriciteit?

In de tweede helft zijn de reacties geïnventariseerd en de vraagstukken voor de toekomst besproken. Allereerst was er de reactie van de deelnemers over de passie van de sprekers en de aanmoediging aan het CDA om vanuit het rentmeesterschap te blijven denken: “het thema spreekt ons aan en het enthousiasme werkt aanstekelijk!” werd gezegd.

De volgende punten werden o.a. meegegeven om aan te werken:

  • De informatie over de mogelijkheden is ondoorzichtig, het is daarom moeilijk om keuzes te maken
  • Mensen hebben een stimulans nodig, een kleine subsidie kan die stimulans zijn, het maakt enthousiast en eenmaal begonnen ga je door
  • Zijn er mogelijkheden om te participeren, bijvoorbeeld in de barneveldse windmolens?
  • Werk aan Esco’s, energie service-companies, die investeren en participeren mogelijk maken of maak een Barneveldse coöperatie mogelijk
  • Zoek een aanbod voor bewoners in huurhuizen die zonnepanelen wensen of willen deelnemen aan zonnepanelen
  • Zet ambitie neer, kies allereerst voor 1000 energie-neutrale woningen in Barneveld

 

Met deze vraagstukken in de rug gaat CDA Barneveld aan de slag en uitzetten op de politieke agenda. De inspiratie-avond geeft de energie om hier nog harder aan te werken.