Selecteer een pagina

kinderen leggen hun wensen in vloerplaat               IMG_0445

Het was de week van scholen en duurzaamheid. Allereerst ben ik zondag 1 november aangehaakt bij de klimaatloop. In Wageningen werd op de zondagochtend een dienst georganiseerd in het kader van de klimaatloop. De klimaatloop gaat naar Parijs, waar begin december de klimaattop wordt gehouden. Tijdens de kerkdienst merk je dat het bij de mensen leeft: zorg om klimaatstijging en de gevolgen daarvan. Getroffen werd ik door het symbool dat de wandelaars meedragen: de ark van Noach! Maandag mochten de kinderen van de Rehobothschool mij en directeur Piet Westerlaken helpen bij het leggen van een vloerplaat voor hun nieuwe school. Zij hadden tekeningen gemaakt, met wensen voor de toekomst: dat we goede lessen krijgen, goede zorg, samen kunnen spelen, etc. Deze wensen zijn in kokers in de vloerplaat gelegd. Wie weet zullen ooit deze kokers worden ontdekt? Hoe lang? Weer wordt er een nieuwe school in Barneveld gebouwd. En deze school gaat voor energieneutraal.

Donderdag was het feest in Voorthuizen. De Wheemschool werd geopend. Een nieuw gebouw dat voor een klein deel bestaat uit het oude gebouw dat is opgefrist en een heel groot deel nieuwbouw. En wat een ruimte is hier ontstaan!  Directeur Gert de Vries heeft samen met zijn collega’s er heel veel visie in gelegd: ruimte om te spelen, te leren en te groeien. Ook zijn op het gebouw zonnepanelen gelegd en krijgt duurzaamheid een plek in het onderwijs. En ruimte voor 0 tot 12 jaar, want met de samenwerking met Bijdehandjes in hetzelfde gebouw ontstaat er ruimte voor een doorgaande leerlijn. Dat heeft de Wheemschool ook gevierd. Ik mocht er getuige van de introductie van een nieuw logo. En diezelfde middag mocht ik het nieuwe logo van de Wilhelminaschool onthullen samen met de kinderen. Visie, toewijding en betrokkenheid, je herkent het allemaal bij deze beide scholen.

IMG_0501

Ondertussen is het hard werken voor het Schaffelaartheater. Er zijn meer dan 20 vragen ingediend door de raadsleden, die binnen korte tijd beantwoord moeten worden. Gelukkig zijn er veel vragen waarvan het antwoord al in de rapporten staat. De ambtenaren werken keihard aan goede en zorgvuldige beantwoording. Het is spannend, dit vraagstuk. Ik merk dat veel mensen sympathie en waardering voor het theater hebben. En dit  wordt breed gedeeld. Toch zijn we op de centen: waar gaat het heen en krijgen we straks weer overschrijdingen? En dat kun je nooit garanderen, maar ik kan wel mijn garantie geven op mijn uiterste inzet. De zaken zijn goed uitgezocht en uitgediept en we weten meer dan voorheen. Het theater presteert ook  goed. Ondanks de verhoging kan dit theater straks met minder subsidie toe dan vergelijkbare theaters in Nederland. En dat gaat ons echt wel lukken in Barneveld. Maar het kost geld……en het ook heel veel waard. Al die kinderen, ouders, grootouders die genieten van het podium passief en actief. Even weg uit de sores bij cabaret of muziek of toneel. Dat is ook goede zorg. Mag dat in Barneveld?

Donderdag heb ik vergaderd met het bestuur van de muziekschool. Dat doen we bestuurlijk twee keer per jaar. De muziekschool loopt goed, er is veel nieuw elan. De belangstelling is goed en de school gaat ook door de gemeente heen naar alle scholen in Barneveld. Muziekschool en theater zitten in hetzelfde gebouw. En dat is een geweldige kans! Want al die kinderen kunnen het resultaat van hun muziek laten zien in dit gebouw, op een van de podia. We zien dit nu al ontstaan, voor een breed publiek.

Mijn week werd afgesloten met een prachtig concert van mannenkoor Euterpe in Voorthuizen. De bezoekers kregen een heel afwisselend programma voorgeschoteld van koorliederen, muziek met Argentinië variaties, solisten, Sound of Music en gedragen gebrachte geestelijke liederen. Ook werd de vorig jaar overleden dirigent Jaap de Ruiter geëerd met twee liederen. Dit koor is vijftig jaar en heeft toekomst. Het was een prachtig muzikaal slot van de week.