Selecteer een pagina

De afgelopen week heb ik  goede inspiratie momenten meegemaakt. Deze wil ik graag met u delen.

Even een kleine inkijk in deze intensieve week voor Sinterklaas. Maandag 30 november was mijn verjaardag en deze dag heb ik werkend gevierd. Een prachtig moment was het startfeest voor de bouw van de voetbalkantine en kleedkamers van VV Stroe. Deze vereniging maakt met veel zelfwerkzaamheid een prachtig mooi complex. Met windkracht negen hebben we het bouwbord onthult en daarna in de kantine het glas geheven met dertig bestuursleden en vrijwilligers. Fijn om dit in Stroe te doen en op mijn verjaardag. Ik zal het nooit vergeten. Dinsdagavond op de commissievergadering was ik drie keer aan de beurt. Vooral de behandeling van de subsidiëring van het Schaffelaartheater is spannend. En weer was er  een volle tribune met medewerkers en vrijwilligers; het  gonsde in de raadszaal. Zouden de raadsleden nog scherpe vragen hebben? Het verliep rustig. Kennelijk zijn de raadsleden tevreden met de informatie en maken ze de balans op. Vol verwachting en in goed vertrouwen gaan we naar de raadsvergadering van 16 december.

Woensdagmiddag in de Veluwehal, de inspiratiebijeenkomst SamenDuurzaam. E r waren wel 100 mensen in de zaal. De thema’s waren vooral gericht op energiebesparing en duurzame energie in bouwen en wonen. En weer presenteerden zich verrassende nieuwe Barneveldse bedrijven. Duidelijk wordt dat er een transitie gaande is in de bouw: Niet meer energievragende woningen, maar energieleverende; minder gas, en zoeken naar oplossingen in warmte en elektriciteit.  Zonnepanelen worden steeds meer aangeschaft, kleine windmolens en de variatie in warmtepompen komen langs. De variatie werd nog mooier toen de duurzaamheidsestafette langskwam met vijf resultaten van bedrijven en burgers. Barneveld is aan de slag. Energie leeft in Barneveld.

  

Donderdag organiseerde de regio Food Valley het voedselfeest in Veenendaal. In het nieuwe  Vonk 360 waren meer dan 150 belangstellenden voor dit festijn. Rond  17.00 uur werd het voedselmanifest ondertekend. Ik was bestuurlijk verantwoordelijk voor de totstandkoming van de voedselvisie, die de vlag op de Food Valley gaat worden. En gelukkig werd er veel getekend door bedrijven, burgers, kennisinstellingen en overheden. Er was belangstelling van provincie en ministerie. En gelukkig werd helemaal duidelijk dat we zoveel prachtige initiatieven in deze regio hebben. Waar gaat het in de toekomst om? De ambities gaan over voedselverspilling, kringloop sluiten, een eerlijke prijs voor boeren, duurzame productie, de eiwit transitie en bewust en gezond eten. Kijk eens op deze inspirerende film en u herkent mensen en bedrijven en uit deze regio: https://www.youtube.com/watch?v=t2u7nPSaD2c

De week afsluiten met CDA en sport is verrassend. Samen met raadslid Daan de Vries bezocht ik een gezamenlijke conferentie van NOC/NSF en CDA in Papendal. Deze conferentie was georganiseerd om de kracht van sport voor de samenleving te bespreken. Deelnemers waren onder andere oud schaatsers Moniek kleinsman, Carl Verheijen, coach Wiljan Vloet  en chef de mission Olympische Spelen Maurits Hendriks. Sportbonden als KNVB, de hockeybond en de atletiekunie waren  vertegenwoordigd en onze eigen CDA-voorzitter Ruth Peetoom was actieve deelnemer. De thema’s gezondheid, bewegen voor ieder, talentontwikkeling, opvoeding, plezier, samenwerken, leren en werken kwamen allemaal langs. En in het bijzonder werd gesproken over de positie van vrijwilligers. Tweede kamerlid Hanke Bruins Slot (oud-hockeyster) zal zeer binnenkort dit punt op de politieke agenda zetten. Daan de Vries en ik zijn boordevol inspiratie teruggekomen. Ook wij gaan nog meer aan de slag in Barneveld voor sport, bewegen en verenigingen.