Selecteer een pagina

Nadat ik op 11 november 2015 als raadslid ben beëindigd mocht ik direct een raadsbijdrage leveren over het bestemmingsplan Welsumerlaan. Dit was mijn maidenspeech, zoals een eerste bijdrage in de raad wordt genoemd.

Het bestemmingsplan had nogal wat voeten in aarde, daar een groot aantal omwonenden liever had gezien dat dit bestemmingsplan niet zou worden goedgekeurd. Aan de Welsumerlaan staan voornamelijk vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen. Dit bestemmingsplan zou voorzien in twee rijen van drie woningen (dus een rijtje van drie). De vraag is of dit pas binnen de bestemming en er vier vrije kavels voor opgeofferd dienen te worden. Vanuit het CDA waren we tegen dit bestemmingsplan. Opmerkelijk (en is nog nooit eerder in de gemeente Barneveld gebeurd) is dat het bestemmingsplan in deze vergadering werd aangehouden omdat tijdens de raad nieuwe informatie naar voren is gekomen. Ondanks het feit dat het CDA tegen het bestemmingsplan heeft gestemd, is het bestemmingsplan uiteindelijk in de raadsvergadering van december alsnog vastgesteld. Over dit onderwerp heb ik dus zowel in de raad van november als in december een bijdrage geleverd. Dat was heel bijzonder.

Verder heb ik in de raad van december een bijdrage geleverd aan het mooie bestemmingsplan Holzenbosch in Voorthuizen. Dit vind ik en het CDA een prachtig plan, omdat het een duurzaam plan betreft. Er is namelijk aangegeven dat er 20 tot 30 woningen energieneutraal zal worden gebouwd! Gaaf om te zien dat ook de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en oog heeft voor volgende generaties. Immers gas, olie en steenkool zijn niet onuitputtelijk en we moeten (ook in de gemeente Barneveld) gebruik maken van nieuwe energiebronnen. Bronnen die ons zijn gegeven en die geen schade toebrengen aan de aarde. Dat is rentmeesterschap!

Mijn bijdrage in de raad voor januari dit jaar betrof ook een interessant onderwerp. Het ging over de Visie Windenergie. Het CDA vindt dit een visie met ambitie en een visie die ook nodig is. Immers, ook wind is en kan een belangrijke bron van energie zijn. Daarbij is het nog mooier als inwoners en bedrijven uit de gemeente Barneveld eigenaar kunnen worden van zo’n windmolen. Een coöperatie oprichten zou fantastisch zijn, zeker vanuit de gedachte van het CDA. Immers, als we in de gemeente samen optrekken, samen kunnen investeren en samen van een windmolen gebruik kunnen maken en dat ook economisch voordeel oplevert is dat natuurlijk fantastisch. Ik was dan ook trots dat de visie met een ruime meerderheid in de raad is aangenomen.

Naast de voorbereidingen op de raad in de commissievergaderingen, vindt daarnaast veel overleg plaats tussen fractie en andere raadsleden. Wat mij overigens opvalt, is dat de burgers uit de gemeente Barneveld mij en andere raadsleden goed weten te vinden. Eigenlijk vind ik dat ook veel belangrijker, daar ik in de eerste plaats natuurlijk volksvertegenwoordiger ben. Volksvertegenwoordiger voor u, voor Barneveld en de samenleving. Heeft u bijvoorbeeld een vraag of is er een onderwerp in de gemeente dat u bezighoudt, schroom dan niet om mij of andere raadsleden te benaderen. Wij zijn er immers voor u!

Maarten Schipper

06-41 21 52 97

m.schipper@barneveld.nl

Twitter: @SchipperMaarten