Selecteer een pagina

Het Berenschot rapport is vernietigend als het gaat om de bestuurlijke chaos omtrent de Permar. Informatie die achtergehouden werd door de voorzitter van het bestuur en wat wel heel vreemd is een lange lijst met documenten die niet voorhanden zijn, waaronder het aanstellings contract van dhr. Kouterik. De wethouder gaf eerder al aan dat er sprake zou zijn van een ZZP relatie en dat er dus geen probleem zou zijn met eventuele afkoopsommen. Hoe anders bleek de realiteit toen dhr . Van Kouterik met een kopie van het contract kwam en hij mogelijk recht heeft op een vorstelijk salaris tot maart 2017. Het bestuur hoort dergelijke zaken op orde te hebben om ons als raad, maar in dit geval ook Berenschot  daar volledig en adequaat over te kunnen infomeren

 

Opvallend is dat het rapport steeds een vergelijk maakt met het enige jaar dat er zwarte cijfers werden geschreven, namelijk 2013. Er wordt in het rapport aangegeven dat de Permar het daardoor niet slecht doet  in vergelijking met andere SW bedrijven. 2013 was echter het jaar van het hoogtepunt in de uitgaven voor de reorganisatie en kosten konden gedrukt worden door 17fte geen salaris te hoeven betalen. De jaren daaraan voorafgaand en opvolgend geven steeds een verlies van 1 tot 1,5 miljoen, daarom geeft 2013 een scheef beeld.

 

In april 2014 was er al sprake van of er geen winstwaarschuwing  afgegeven moest worden omdat de resultaten tegenvielen (pag 39). Van een magere € 61.000 zijn de verliezen bijgesteld tot € 188.000 eind december. Tot eind april 2015 heeft het moeten duren voor duidelijk werd dat het verlies € 1.088.000 bleek te zijn. Zeker nu blijkt dat de huidige directie al eind december het verlies over 2015 bekend kan maken.  De checks en balances waren niet op orde.Zowel  binnen de organisatie als ook bij het bestuur. Deze zijn nu onmiddellijk geïmplementeerd en daarmee wordt er aan een van de adviezen van het rapport  gehoor gegeven. Het voelt alleen als  …. als het kalf verdronken is dempt men de put.

 

Als CDA volgen wij het raadsvoorstel om dit rapport goed te keuren en willen graag met de aanbevelingen kijken naar de toekomst.  Centraal daarbij staat dat wij moeten kijken of de Gemeenschappelijke Regeling nog wel van deze tijd is voor de Permar. Als overheid zouden wij geen eigenaar moeten willen zijn van een bedrijf als Permar dat volledig commerciële focus moet hebben om uit de rode cijfers te blijven. Het CDA pleit al jaren voor het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling en de beschutte werkplekken voor de mensen waar wij ons verantwoordelijk voor voelen te regelen via onze lokale aanbieders zoals Ons Bedrijf en Ruiter Actief.

 

Voor de Permar breekt er nu een cruciale fase aan. Wij vragen het bestuur om eens goed in de spiegel te kijken of zij de juiste personen zijn om professioneel en onbevangen mee te bouwen aan deze nieuwe start.  Er ligt immers een verleden en dat moet in dit proces ons niet op gaan breken