Selecteer een pagina

Wat mij opvalt, is dat een onderwerp zoals duurzaamheid met enige regelmaat voorbij komt en erg leeft. Zowel binnen het college en de raad, maar ook bij de Barneveldse burger. Is het niet de nieuw te bouwen wijk Holzenbosch (energieneutraal bouwen) of de visie Windenergie, dan is het wel de subsidieverordening duurzaamheid sport en cultuur.

Zoals alle partijen nu wel zullen onderkennen, vindt het CDA duurzaamheid een belangrijk thema. Duurzaamheid is innovatie, duurzaamheid is ambitie en duurzaamheid is rentmeesterschap.

Op de raadsvergadering van 2 maart hebben wij onze waardering uitgesproken over het voornemen om de volgende concrete stappen te ondernemen op het gebied van duurzaamheid.

Subsidieverordening duurzaamheid,sport en cultuur 

Als CDA zijn we trots dat de subsidieverordening duurzaamheid sport en cultuur als raadsvoorstel wordt voorgelegd. Deze verordening komt voort uit een aangenomen amendement van PRO, CU, BI en het CDA en heeft tot doel om maatschappelijke organisaties te ondersteunen in hun streven om hun accommodatie duurzaam te maken. De verordening is dan ook bedoeld voor het opwekken van energie zoals warmtepompsystemen, zonnepanelen en energiebesparingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld zuinige verlichting.

Met de subsidieverordening betreft duurzaamheid niet alleen een woord, maar wordt het ook een daad. Is het niet meer een streven, maar wordt het daadwerkelijk concreet. Dat is de realiteit!

Het CDA is dan ook verheugd dat naast sportverenigingen ook De Belleman en De Hofstee interesse en belangstelling hebben voor duurzaamheid. Ook tijdens de commissievergadering heeft de wethouder aangegeven dat naast sportverenigingen ook de dorpshuizen in Garderen en Voorthuizen voor de (ver)nieuwbouw belangstelling hebben voor duurzaamheid.

Het CDA zal dit raadsvoorstel dan ook van harte ondersteunen. 

Startbijdrage Duurzaam Energiebedrijf Barneveld

Uit de berekeningen van DEB blijkt dat er een startkapitaal nodig is van € 350.000. € 200.000,- wordt door de gemeente als lening verstrekt en € 150.000,- dient door andere investeerders verkregen te worden. Dit startkapitaal is nodig om een periode van 5 jaar te overbruggen. Het CDA is blij met de toezegging van de wethouder om ons op de hoogte te houden over de startbijdrage van het Duurzaam Energiebedrijf Barneveld.

Daarnaast hecht het CDA veel waarde aan participatie. Wij willen graag burgerinitiatief! Investeren in duurzame energie is goed, maar is nog beter als de Barneveldse burger daarbij wordt betrokken en mee kan doen. Het CDA wil Barneveldse bronnen, Barneveldse windmolens en Barneveldse zonnepanelen. Het CDA wil dan ook een toezegging van de wethouder dat dit gebeurt.