Foto: Jeroen van Zwetselaar

BARNEVELD Het wordt tijd dat er in Barneveld meer aandacht wordt besteed aan topsport, vindt CDA-fractievoorzitter Daan de Vries. ,,Met name volleybal wordt in deze gemeente op hoog niveau gespeeld, laten we dat meer naar buiten brengen.” Het aankomende WK vrouwenvolleybal in Arnhem in 2022 is volgens hem dé kans om die aandacht te vergroten.
Bron: Barneveldse Krant 19-6-2019 (Wouter van Dijk)

,,Er wordt in Barneveld op hoog niveau gespeeld, met name in volleybal, voetbal en korfbal, maar het kan meer, vinden we. Topsport verdient een podium, en dat willen wij bieden.” Vanmiddag, tijdens de behandeling van de Kadernota, dient zijn partij daarom een voorstel in om topsport in het algemeen meer op de kaart te zetten.

WK ARNHEM ,,Dat plan koppelen we aan het wereldkampioenschap vrouwenvolleybal, dat over drie jaar in Arnhem wordt gehouden. De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) heeft ter voorbereiding van dat grote evenement gemeenten in de regio gevraagd om medewerking. ,,Dat is nét wat voor Barneveld, vinden wij. De wereldtop komt naar Nederland. Door in onze gemeente huisvesting te faciliteren voor een internationaal volleybalteam en trainingsfaciliteiten op te zetten, haal je topsport letterlijk hiernaartoe tijdens het WK. Dat zorgt naar ons idee voor veel aandacht voor de sport. We zouden dat kunnen combineren met allerlei activiteiten in het dorp. Denk aan clinics of wedstrijden op het Torenplein, bijvoorbeeld.” Qua trainingslocatie zou de sporthal bij De Meerwaarde volgens hem geschikt zijn. ,,Hier wordt nu al door volleybalvereniging SSS op eredivisie-niveau gespeeld.”

NIET ACHTER HET NET De Vries: ,,Door nu aan te haken, kunnen we zorgen voor een positieve stimulans op het gebied van sport en topsport. We gaan ervan uit dat het Barnevelders stimuleert op sportief gebied.” Dat het CDA nu met dit plan komt, terwijl het WK pas over drie jaar gehouden wordt, is volgens hem logisch. ,,De volleybalbond is nu druk bezig met de organisatie en zoekt gemeenten en andere partners die willen helpen. Haken we nu niet aan, dan vissen we straks achter het net.”

KOSTEN Hoeveel een Barneveldse steunbetuiging aan het WK zou gaan kosten, is volgens De Vries lastig in te schatten. ,,In ons voorstel koppelen we er daarom ook geen investeringsbedrag aan. Zodra plannen concreter worden en we weten wat hotelovernachtingen en faciliteiten daaromheen gaan kosten, kunnen we altijd besluiten wat we uiteindelijk willen, of niet. Het is dus geen blanco cheque, maar het uitspreken van een intentie om hier aan mee te willen werken. Naar ons idee levert het plan ook opbrengsten op, bijvoorbeeld voor horeca en winkels. En natuurlijk de kans dat we meer mensen in beweging brengen.”

Of zijn voorstel later vandaag kan rekenen op voldoende steun bij de andere partijen, weet De Vries niet.