CDA Barneveld http://www.cdabarneveld.nl Voor Elkaar Wed, 22 May 2019 17:09:02 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.9 http://www.cdabarneveld.nl/wp-content/uploads/2015/01/cropped-CDA-Logo_Small-150x150.jpg CDA Barneveld http://www.cdabarneveld.nl 32 32 82914066 Ondernemerschap centraal bij thema-avond CDA http://www.cdabarneveld.nl/ondernemerschap-centraal-bij-thema-avond-cda/ Wed, 22 May 2019 17:09:02 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51168 Kandidaat-Europarlementariër Henk Jan Ormel was donderdag één van de sprekers bij de inspiratieavond over ondernemerschap van het CDA. Het voormalig Kamerlid en dé Gelderse kandidaat was op bezoek in Barneveld en sprak over ondernemen en zijn persoonlijke ambitie om in het Europees Parlement aan de slag te gaan. Op initiatief van John Dokter van De […]

The post Ondernemerschap centraal bij thema-avond CDA appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Kandidaat-Europarlementariër Henk Jan Ormel was donderdag één van de sprekers bij de inspiratieavond over ondernemerschap van het CDA. Het voormalig Kamerlid en dé Gelderse kandidaat was op bezoek in Barneveld en sprak over ondernemen en zijn persoonlijke ambitie om in het Europees Parlement aan de slag te gaan.

Op initiatief van John Dokter van De Korrel Beheer was het CDA te gast bij Pannenkoekenboerderij De Tolboom in Terschuur. Dokter gaf hier een presentatie over zijn ervaringen als ondernemer binnen de MKB-vriendelijkste gemeente van Gelderland. Namens de gemeente was adviseur Economie en Strategie Jan Wessels aanwezig om de CDA-leden bij te praten over de economische stand van zaken in de gemeente Barneveld.

Eenvoudiger ondernemen dankzij Europa

Wessels schetste een realistisch beeld, waarbij ook de uitdagingen voor de komende jaren werden besproken om een aantrekkelijke partner te blijven voor bedrijven. De regionale samenwerking binnen de Food Valley met acht gemeenten helpt om daarbij aandacht van Den Haag en Brussel te krijgen. Ormel riep de aanwezigen op om op 23 mei vooral vóór Europa te stemmen. “De Nederlandse economie draait op MKB-bedrijven die actief zijn in Europa. Open grenzen en een gemeenschappelijke munt hebben het ondernemen voor deze bedrijven, waar er zoveel van in Barneveld aanwezig zijn, veel eenvoudiger gemaakt. Dat wil je niet weggooien door tegen Europa te stemmen”, aldus Ormel.

The post Ondernemerschap centraal bij thema-avond CDA appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51168
Uitnodiging CDA Inspiratieavond http://www.cdabarneveld.nl/uitnodiging-cda-inspiratieavond/ Thu, 09 May 2019 09:53:03 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51160 CDA-leden van de gemeente Barneveld én alle andere belangstellenden zijn uitgenodigd voor een bijzondere inspiratieavond op donderdag 16 mei.  De locatie is Pannenkoekenhuis De Tolboom in Terschuur, waar vanaf 19.30 uur de koffie klaarstaat. De avond gaat van start met een korte algemene ledenvergadering. MKB-vriendelijkste gemeente Vervolgens is het de beurt aan de heer John […]

The post Uitnodiging CDA Inspiratieavond appeared first on CDA Barneveld.

]]>
CDA-leden van de gemeente Barneveld én alle andere belangstellenden zijn uitgenodigd voor een bijzondere inspiratieavond op donderdag 16 mei.  De locatie is Pannenkoekenhuis De Tolboom in Terschuur, waar vanaf 19.30 uur de koffie klaarstaat. De avond gaat van start met een korte algemene ledenvergadering.

MKB-vriendelijkste gemeente

Vervolgens is het de beurt aan de heer John Dokter, eigenaar van De Korrel BV in Terschuur. Dokter geeft een presentatie over zijn paneermeelbedrijf, dat het grootste ter wereld is. Vervolgens haken we in op de actualiteit met het thema ‘Ondernemerschap’. Barneveld is onlangs verkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente. ,,De vraag die hierbij rijst is: Wat moeten wij, als gemeente, ondernemers en gemeenteraad doen om dit predicaat te behouden? De discussie over dit onderwerp wordt gevoerd door John Dokter, Jan Wessels van de Gemeente Barneveld,  Henk Jan Ormel, CDA-kandidaat voor de Europese verkiezingen en wethouder Didi Dorrestijn”, licht Daan de Vries, fractievoorzitter van CDA Barneveld, toe. ,,Wij hopen op een boeiende avond, waarop we weer veel geïnteresseerden mogen ontmoeten.” Onder het genot van een hapje en een drankje is er vanaf 22.00 uur de gelegenheid om na te praten. Wilt u de avond bijwonen? In verband met de catering graag even aanmelden. Dit kan door een e-mail te sturen naar pr@cdabarneveld.nl.

CDA Inspiratieavond:

Datum: donderdag 16 mei, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur Locatie: Pannenkoekenboerderij De Tolboom, Hoevelakenseweg 89, Terschuur

The post Uitnodiging CDA Inspiratieavond appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51160
‘Dit helpt de politiek en de samenleving geen meter verder’ http://www.cdabarneveld.nl/dit-helpt-de-politiek-en-de-samenleving-geen-meter-verder/ Fri, 03 May 2019 08:23:32 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51156 Het college het verwijt maken dat zij informatie niet heeft gedeeld, die volgens de rechter niet gedeeld mag worden, op straffe van een stevige boete van 1 miljoen euro. Dat is de reden die Lokaal Belang aanvoert voor het houden van een derde interpellatiedebat. Iets willen weten wat je niet mag weten; een onhaalbaar verzoek. […]

The post ‘Dit helpt de politiek en de samenleving geen meter verder’ appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Het college het verwijt maken dat zij informatie niet heeft gedeeld, die volgens de rechter niet gedeeld mag worden, op straffe van een stevige boete van 1 miljoen euro. Dat is de reden die Lokaal Belang aanvoert voor het houden van een derde interpellatiedebat. Iets willen weten wat je niet mag weten; een onhaalbaar verzoek. Drie kantjes vol met veronderstellingen en insinuaties haalt de krant en vast en zeker een paar likes, maar het helpt ons als politiek en alle inwoners uit de gemeente Barneveld wat het CDA betreft geen meter verder. Het debat van 11 april als toneelstuk betitelen spant hierbij de kroon. Als het inhoudelijke debat al een toneelstuk is, dan is het persbericht van Lokaal Belang een onsamenhangend script van een niet uitgebrachte soap.

Bij soortgelijke statements van politieke partijen is het als andere partij altijd de vraag wat je doet. Houd je je stil, wacht je de discussie in de raad af, reageer je via social media of kom je zelf ook met een statement? Wij hadden de neiging om voor het eerste te gaan, maar kiezen nu toch voor het laatste. Stil blijven is een worsteling tussen ‘slecht gedrag negeren’ en ‘wie zwijgt stemt toe’. Daarom op deze manier toch onze kant van het verhaal, omdat we niet geloven in de wijze waarop Lokaal Belang deze zandkwestie aanpakt.

Wat hadden we gehad als we als gemeenteraad alle oproepen van Lokaal Belang in dit dossier hadden gehonoreerd? Wij durven te stellen dat we dan niets hadden. Nou ja, niets.. Het college hadden we als raad in december al naar huis gestuurd, vanwege een motie van afkeuring. Bewoners hadden nog steeds geen duidelijkheid over de kwaliteit van hun grond omdat we per se de herkomst van het zand wilden weten, terwijl onderzoekers dit in het gehouden onderzoek vanwege een ‘uitgebreidere en zorgvuldige aanpak’ niet nodig achtten. Een onderzoek naar ons eigen handelen als college en raad was ook niet gestart, omdat Lokaal Belang zich er toch niet helemaal in kon vinden. We waren blind achter de foutieve informatie aangelopen dat er meer zand in Barneveld lag dan aanvankelijk gedacht. En last but not least: we hadden grote kans gemaakt op een boete van één miljoen euro door het openbaar maken van de gegevens uit de stukken van Vink over de herkomst van het zand dat door Vink is gebruikt.

Dit verzoek tot een interpellatiedebat staat vol met beschuldigingen en insinuaties richting college, politieke partijen, Vink en specifiek de burgemeester. Het inhoudelijke debat van een aantal weken geleden is pardoes verworden tot een toneelstuk. Dit terwijl er tijdens dit debat eindelijk duidelijkheid kwam voor onze inwoners en er ook helder werd gemaakt waarom de herkomst van het zand de onderzoeksresultaten niet zou veranderen.

Oppositie is onmisbaar in een democratie. Om een gemeente nóg beter te maken en het bestuur nóg scherper te houden. Maar het is de vraag of dit wel de juiste manier is; de gemeente wordt er niet beter van, het bestuur wordt er niet scherper van en de inwoners worden er niet wijzer van.

Namens de CDA-fractie Barneveld,

Daan de Vries

The post ‘Dit helpt de politiek en de samenleving geen meter verder’ appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51156
Gelderse CDA kandidaat voor de Europese verkiezingen Henk Jan Ormel bezoekt Barneveld http://www.cdabarneveld.nl/gelderse-cda-kandidaat-voor-de-europese-verkiezingen-henk-jan-ormel-bezoekt-barneveld/ Thu, 02 May 2019 19:48:21 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51145 Voormalig Tweede Kamerlid en dierenarts Henk Jan Ormel staat op nummer 5 van de CDA-lijst voor de Europese verkiezingen. Op donderdag 16 mei is Ormel aanwezig bij de inspiratieavond van CDA Barneveld en vertelt hij meer over zijn drijfveren om de politiek in te gaan. Hij werd onder andere politiek actief vanwege zijn ervaringen tijdens […]

The post Gelderse CDA kandidaat voor de Europese verkiezingen Henk Jan Ormel bezoekt Barneveld appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Voormalig Tweede Kamerlid en dierenarts Henk Jan Ormel staat op nummer 5 van de CDA-lijst voor de Europese verkiezingen. Op donderdag 16 mei is Ormel aanwezig bij de inspiratieavond van CDA Barneveld en vertelt hij meer over zijn drijfveren om de politiek in te gaan. Hij werd onder andere politiek actief vanwege zijn ervaringen tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 en is een fervent tegenstander van het non-vaccinatiebeleid.

Na zijn kamerlidmaatschap (2002-2012) werkt hij voor de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome. Zijn verkiezingsthema’s zijn Voedsel, Veiligheid en Verduurzamen. Ormel: “Europa is voor Gelderland van groot belang, zeker als het gaat om internationaal ondernemen en voedselproduktie. Barneveld is de MKB vriendelijkste gemeente van Gelderland en hoofdstad van de Food Valley. Ik ben zelf als dierenarts ondernemer geweest en weet uit eigen ervaring dat Europa voor ondernemers veel voordeel kan opleveren, maar ook erg bureaucratisch kan zijn. Ik hoop op veel Gelderse voorkeursstemmen, zodat ik voor Gelderland kan opkomen in het Europees Parlement.”

The post Gelderse CDA kandidaat voor de Europese verkiezingen Henk Jan Ormel bezoekt Barneveld appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51145
HULP AAN ELKAAR IS EEN PRACHTIG INITIATIEF! http://www.cdabarneveld.nl/hulp-aan-elkaar-is-een-prachtig-initiatief/ Wed, 17 Apr 2019 08:42:24 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51141 De Voedselbank in Barneveld is actief onder de naam Stichting Hulp Aan Elkaar. Deze Stichting is een particulier initiatief dat geheel zelfstandig draait. Het krijgt hulp in natura van bedrijven maar ook geldelijke bijdragen uit acties zoals bijvoorbeeld van de Dorpsgolf. Zij doen dit al meer dan tien jaar met ruim 40 vrijwilligers. Het is […]

The post HULP AAN ELKAAR IS EEN PRACHTIG INITIATIEF! appeared first on CDA Barneveld.

]]>
De Voedselbank in Barneveld is actief onder de naam Stichting Hulp Aan Elkaar. Deze Stichting is een particulier initiatief dat geheel zelfstandig draait. Het krijgt hulp in natura van bedrijven maar ook geldelijke bijdragen uit acties zoals bijvoorbeeld van de Dorpsgolf. Zij doen dit al meer dan tien jaar met ruim 40 vrijwilligers. Het is op zich al opmerkelijk en verwonderlijk dat het al zo lang goed en kostendekkend weet te overleven. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat dergelijke initiatieven, met zo’n maatschappelijke inbedding, bestaan of blijven bestaan.

Natuurlijk is en blijft het lastig om ieder jaar weer financieel rond te komen. De gemeente investeert voornamelijk incidenteel, dus wanneer de hulp echt nodig is. Zo faciliteert de gemeente het onderkomen van de Stichting. Zij kunnen huren voor een acceptabel bedrag en de gemeente heeft ook een bijdrage geleverd in de aanschaf van een voor de voedselbank verplichte koelwagen, die nodig is in verband met voedselveiligheid. Ook is er op korte termijn behoefte aan een groter, beter bereikbaar onderkomen waar de gemeente de voedselbank bijstaat in hun zoektocht.

Wat mogen we van geluk spreken dat wij beschikken over mensen in onze gemeente, die omzien naar elkaar. Want dat is wat de Stichting Hulp Aan Elkaar doet. Mensen, die van een minimum moeten leven, helpen met voedsel en verdere ondersteuning.

Vanavond zal er een motie door een partij ingediend worden die vraagt om een structurele bijdrage van maximaal 1/3 van de operationele kosten; deze zouden dan op € 10.000 per jaar uitkomen. Een structurele bijdrage betekent ook dat er controle volgt op de besteding ervan. Het bestuur van de Stichting heeft zelf echter aangegeven iedere gift graag te ontvangen maar zij willen daarvoor niet hun zelfstandigheid opgeven. Een ander argument is dat een nieuwe vorm van subsidieverlening er voor zorgt dat ook overige goede doelen en (sport)verenigingen gebruik willen maken van een dergelijke regeling. De voedselbank verdient aandacht en waardering, maar een structurele bijdrage is wat ons betreft geen goede maatregel.

Wel dringen we aan op een intensiever contact van de wethouder met de Stichting om te zoeken naar, waar nodig, meer incidentele hulp.

De fractie van CDA Barneveld

The post HULP AAN ELKAAR IS EEN PRACHTIG INITIATIEF! appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51141
Hoe staat het met de vervuilde grond in Barneveld? http://www.cdabarneveld.nl/hoe-staat-het-met-de-vervuilde-grond-in-barneveld/ Thu, 11 Apr 2019 18:31:41 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51137 5 november 2018. De dag dat Zembla met het nieuws naar buiten kwam dat er vervuilde grond is gebruikt op woningbouwlocaties in de gemeente Barneveld. Een schok; wat is hier nu precies aan de hand? En ook de vraag; wat gaan we hier aan doen? Wat volgde was een week van informatieverzameling, overleg, een bewonersbijeenkomst […]

The post Hoe staat het met de vervuilde grond in Barneveld? appeared first on CDA Barneveld.

]]>
5 november 2018. De dag dat Zembla met het nieuws naar buiten kwam dat er vervuilde grond is gebruikt op woningbouwlocaties in de gemeente Barneveld. Een schok; wat is hier nu precies aan de hand? En ook de vraag; wat gaan we hier aan doen? Wat volgde was een week van informatieverzameling, overleg, een bewonersbijeenkomst en uiteindelijk raadsdebat. In dit debat zijn duidelijke uitspraken gedaan. Er zijn door het college excuses aangeboden voor het te laat informeren en het niet melden van de grondafname. En het handelen van Vink is op basis van de onderzoeken bekritiseerd. Uiteindelijk besloten we als raad drie onderzoeken uit te voeren. Een onderzoek naar de kwaliteit van de grond op de verschillende locaties, een onderzoek naar de wijze van melden van het afnemen van grond door de gemeente in 2015 en 2018 en een onderzoek naar het tijdspad van handelen van het college.

En nu liggen de drie onderzoeken daar en kunnen we hier conclusies trekken. Eerlijk gezegd vinden we het als CDA ook hoog tijd dat we het hier over kunnen hebben; het proces loopt nu al zo’n half jaar. Daarom kijken we ook met gemengde gevoelens naar het raadsonderzoek. Aan de ene kant is het goed dat er een zorgvuldig extern onderzoek plaatsvindt naar het handelen van college en raad, maar aan de andere kant betekent dit dat we tot de zomer nog met dit dossier in de raadzaal bezig zijn. Vooral op straat merken we dat mensen wel klaar zijn met deze zandkwestie.

Dan de onderzoeken. Ik begin met wat het CDA betreft de belangrijkste: het onderzoek van Royal Haskoning over de kwaliteit van de grond op de woonlocaties van onze Barnevelders. De conclusies in het onderzoeksrapport waren hoopgevend; 99% van de metingen blijken acceptabel. Bij de locatie die niet voldoet wordt aanbevolen om dit te herstellen. Deze aanbeveling neemt het college over, zoals we hadden verwacht. Van verschillende bewoners hebben we gehoord dat men blij is met deze uitkomst en graag dit achter zich wil laten.

Dat Vink geen volledige openheid wilde geven, wekt wel argwaan. Iets wat we juist in een periode van waarheidsvinding niet willen. Het CDA is echter tevreden met de wijze waarop Royal Haskoning met de voorhanden hebbende informatie toch het onderzoek heeft kunnen doen. Met een uitgebreidere analyse heeft Royal Haskoning uiteindelijk toch het zorgvuldige onderzoek kunnen afronden. Met als belangrijkste conclusie: bewoners hoeven zich geen zorgen te maken. Geen woonwijk als stortplaats, zoals de programmatitel van Zembla. We wisten al uit eerdere documentatie dat het niet slecht was voor de volksgezondheid, dit is bevestigd en ook nog aangevuld met de belangrijke conclusie dat het op dit moment 99% niet verontreinigd zand betreft. In hoeverre Vink fouten heeft gemaakt is niet aan ons, maar aan het Openbaar Ministerie. We moeten ons als raad bewust zijn van de rol van de gemeente en de rol van het openbaar ministerie en de provincie. Dit lijkt nog wel eens door elkaar te schieten.

Want daar wil ik nog wel wat over zeggen. Dit onderzoek gaat over de huidige staat van het zand dat toegepast is. Daarvan is de conclusie dat 99% niet verontreinigd zand betreft. Hiermee wordt niet gezegd dat het zand ten tijden van toepassing gebruikt had mogen worden. Daar gaan wij ook niet over als gemeente. Wij kijken naar de huidige situatie – en dat geeft nu de inwoners rust – de provincie en het OM mogen kijken naar in hoeverre dit zand toegepast had mogen worden. Als raadsleden moeten we dit benadrukken, dat is onze taak.

Dan het tweede onderzoek. Het onderzoek van BMC was een bevestiging op eerdere conclusies van de raad. De gemeente Barneveld had in 2015 haar meldplicht niet goed op orde, iets waar zij al excuses voor heeft aangeboden. BMC geeft hierbij meer context en uitleg waarom het op dat moment niet goed ging. Een ontwikkeling van onder andere duidelijkere rollen tussen organisaties, betere taakverdeling, meer capaciteit en een coördinator hebben voor positieve veranderingen gezorgd. We roepen het college op om dit rapport niet alleen te zien als een onderzoek naar het verleden, maar ook een aanzet om verdere ontwikkeling op dit gebied in te zetten.

De chronologische beschrijving van de gemeente geeft wat ons betreft geen nieuwe informatie. De afgelopen maanden, nu ruim een half jaar geleden, hebben we op de voet kunnen volgen. Met het college als dagelijks bestuur aan zet en de raad als controleur en kadersteller. Verdere conclusies over het handelen van het college en de raad kunnen we trekken naar aanleiding van het raadsonderzoek.

Brengt me nog bij een afsluitende gedachte. Er is op dit moment al zo’n vier ton uitgegeven aan het beteugelen van deze crisis. We hebben dit als gemeente zwaar opgenomen en dat is maar goed ook. Er is veel over geschreven en geconstateerd, maar soms ontwikkelde dit zich ook in overhaaste conclusies en suggesties. We moeten ons afvragen of dit heeft bijgedragen aan een goed beeld van de situatie, het imago van Barneveld en de rust in de betreffende wijken. Mensen die verantwoordelijkheid dragen, moeten vanzelfsprekend ook hun verantwoording zenden. Maar mensen die alleen zenden, mogen soms ook wel meer verantwoordelijkheid nemen.

The post Hoe staat het met de vervuilde grond in Barneveld? appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51137
Waarom de wethouder geen voorzitter kan zijn van de bezwarencommissie http://www.cdabarneveld.nl/waarom-de-wethouder-geen-voorzitter-kan-zijn-van-de-bezwarencommissie/ Wed, 10 Apr 2019 18:36:34 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51132 Op dit moment worden door het college van B&W (waar de wethouder dus onderdeel van uitmaakt) besluiten genomen waar een belanghebbende bezwaar tegen kan maken. Als een belanghebbende er voor kiest om in bezwaar te gaan en een bezwaarschrift indient, vindt vervolgens een hoorzitting plaats. Bij de hoorzitting kan de belanghebbende het bezwaar nader toelichten. […]

The post Waarom de wethouder geen voorzitter kan zijn van de bezwarencommissie appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Op dit moment worden door het college van B&W (waar de wethouder dus onderdeel van uitmaakt) besluiten genomen waar een belanghebbende bezwaar tegen kan maken. Als een belanghebbende er voor kiest om in bezwaar te gaan en een bezwaarschrift indient, vindt vervolgens een hoorzitting plaats. Bij de hoorzitting kan de belanghebbende het bezwaar nader toelichten. De hoorzitting vindt plaats bij de Commissie Bezwaarschriften waar, in de Barneveldse situatie, één van de wethouders de rol van voorzitter inneemt.

Het CDA heeft in een eerder stadium al kenbaar gemaakt dit zeer onwenselijk te vinden. Immers, de schijn van belangenverstrengeling dient te allen tijde voorkomen te worden. Daarnaast is de huidige procedure voor burgers op deze manier onduidelijk en niet transparant.

Een van de waarden van het CDA is publieke gerechtigheid, hetgeen betekent dat burgers ervan mogen uitgaan dat de overheid rechtvaardig is en transparant handelt. Op die manier krijgt men als overheid ook het vertrouwen van de burger. Met de rol van voorzitter in een dergelijke commissie voor de wethouder, is de kans zeer aanwezig dat het vertrouwen wordt geschaad.

In de aangenomen motie van 27 september 2017 is het college verzocht om voor de duur van een jaar onderzoek te doen naar de tevredenheid van bezwaarmakers over de gevolgde procedure. Dit onderzoek zou plaatsvinden middels een enquête onder alle bezwaarmakers. Tot op heden hebben we van het college niets vernomen en zijn de uitkomsten van de enquête niet met de raad gedeeld. Het is zelfs zo dat wij helemaal niet gekend zijn in de vraagstelling van de enquête en dat betreuren we zeer. In het bijzonder om dat er geen specifieke vragen zijn gesteld over de rol van de voorzitter (wethouder) en hoe de burgers daar tegen aan kijken.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en hebben vooralsnog geen uitkomsten gezien van de enquête. Aangezien het CDA inmiddels weer signalen van burgers ontvangt die ontevreden zijn over de procedure en we in sommige gevallen zelfs horen dat burgers de bezwaarprocedure niet aangaan vanuit de gedachte ‘dat alles toch al is geregeld’, willen we het onderwerp over de onafhankelijk voorzitter van de bezwarencommissie weer onder de aandacht brengen en concreet vragen wat het college hiermee van plan is. Om die reden hebben we het college weer vragen gesteld en hopen dat het college inziet dat een wethouder die onderdeel is van het college niet de rol van voorzitter in een ‘onafhankelijk’ bezwarencommissie op zich kan nemen. We houden dit sterk in de gaten en zien de antwoorden op de vragen van het college dan ook graag tegemoet.

Maarten Schipper

Raadslid CDA Barneveld

The post Waarom de wethouder geen voorzitter kan zijn van de bezwarencommissie appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51132
Vaccineren, doen of niet!? http://www.cdabarneveld.nl/vaccineren-doen-of-niet/ Wed, 03 Apr 2019 13:33:36 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51124 Het al dan niet vaccineren van onze kinderen is een veelbesproken, maar vooral ook een gevoelig onderwerp. Zeker in een gemeente als Barneveld, met de op één na laagste vaccinatiegraad van Nederland (66,2%), wel een onderwerp wat bespreekbaarder moet worden gemaakt. Vaccineren is immers niet alleen een persoonlijke keuze, maar heeft ook invloed op de […]

The post Vaccineren, doen of niet!? appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Het al dan niet vaccineren van onze kinderen is een veelbesproken, maar vooral ook een gevoelig onderwerp. Zeker in een gemeente als Barneveld, met de op één na laagste vaccinatiegraad van Nederland (66,2%), wel een onderwerp wat bespreekbaarder moet worden gemaakt. Vaccineren is immers niet alleen een persoonlijke keuze, maar heeft ook invloed op de gehele samenleving. De volksgezondheid is in het geding!

Afgelopen zomer werd mij nogmaals duidelijk wat de impact kan zijn van het oprukken van infectieziekten. In onze directe leefomgeving bleken twee kindjes kinkhoest te hebben op het moment dat wij op zomervakantie gingen. Voor onze (gevaccineerde) kinderen gelukkig geen risico, maar wel voor de pasgeboren, nog niet gevaccineerde baby’s in onze kennissenkring. De meest kwetsbare baby’s die (indirect) via ongevaccineerde kinderen kunnen worden blootgesteld aan besmetting. Gelukkig is dit goed afgelopen. Maar het deed mij wel beseffen dat niet vaccineren een enorme impact kan hebben op het (pasgeboren) leven van andere kinderen uit de buurt en de kinderen die daar weer mee in contact komen. Een persoonlijke keuze die doorwerkt in de geografische en sociale leefomgeving.

Wat daarbij bovenal zorgen baart, is dat uit een recente rapportage van de GGD blijkt dat er een grote mate van onwetendheid is over de ernst van infectieziekten en kennis van de bijwerkingen van vaccinaties. We leven in een land waar ieder gelukkig vrij is om zijn of haar eigen keuzes te maken. Zo ook als het gaat om de keuze voor het al dan niet kiezen voor vaccineren.

Een veelgehoord argument dat het vaccineren nadelige effecten zou hebben op de gezondheid van onze kinderen. Is dit daadwerkelijk het geval? En zo ja, wegen deze effecten dan zwaarder dan de gevolgen van niet vaccineren en een sterk dalende vaccinatiegraad? Over deze en nog vele andere vragen laten wij ons vanavond als commissie samenleving uitgebreid informeren door de GGD.

Laten wij voorop stellen dat wij niemand deze keuzevrijheid willen ontnemen, zeker niet over een onderwerp als dit. Wel willen wij ons er hard voor maken dat iedereen toegang heeft tot de juiste informatie over dit onderwerp. Zodat de keuze voor het wel of niet vaccineren niet wordt gemaakt vanuit onwetendheid, maar vanuit een afweging op basis van volledige en wetenschappelijk onderbouwde informatie. De GGD speelt hier een belangrijke rol in, maar ook de gemeente kan deze informatie breed verspreiden.

Ook benieuwd naar de informatie van de GGD over vaccineren? Van harte welkom vanavond om 19:30 in de raadszaal!

 

Tamara van den Broek

Raadslid CDA Barneveld

 

The post Vaccineren, doen of niet!? appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51124
Food Valley http://www.cdabarneveld.nl/food-valley/ Mon, 11 Mar 2019 18:53:35 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51115 Een startnotitie naar een nieuwe strategische agenda, een mooi visie stuk opgesteld door een commissie waarin alle stakeholders goed vertegenwoordigd zijn. Het midden en klein bedrijf, onderwijs, zorg en vertegenwoordigers uit de triple helix. Wat wij nog missen in dit bewonderenswaardige rijtje zijn de agrariërs. Een belangrijke schakel in onze voedselvoorziening en landschapsbeheerders binnen onze […]

The post Food Valley appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Een startnotitie naar een nieuwe strategische agenda, een mooi visie stuk opgesteld door een commissie waarin alle stakeholders goed vertegenwoordigd zijn. Het midden en klein bedrijf, onderwijs, zorg en vertegenwoordigers uit de triple helix. Wat wij nog missen in dit bewonderenswaardige rijtje zijn de agrariërs. Een belangrijke schakel in onze voedselvoorziening en landschapsbeheerders binnen onze gemeente. Een afgevaardigde van bijvoorbeeld de LTO zou niet misstaan als lid van de commissie.

Er zijn door andere partijen een drietal amendementen voorbereid waar wij als CDA inhoudelijk achterstaan, maar vinden het te ver gaan ze in een dergelijke vorm in de aanbiedingsbrief te laten vermelden. Een toezegging van de wethouder om de volgende drie punten mee te nemen in de aanbiedingsbrief is wat het CDA betreft al voldoende:

1) om naast het Poultry Expertise Centre ook de Wageningen University en Research te betrekken om de emmissiereductie in de veehouderij en de eiwittransitie te onderzoeken.
2) in de onderzoeken ook de kosten/baten analyse voor de producenten in de overwegingen mee te nemen.
3) meer aandacht voor de informatie stroom naar de agrariërs, maar ook naar de kleine zelfstandige ZZP-ers bijvoorbeeld die in de zorg en het onderwijs werkzaam zijn de weg te wijzen waar ze met hun vragen en hulp terecht kunnen, een soort ondernemersdesk voor Food Valley.

Roel van den Broek

The post Food Valley appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51115
Strategische agenda Amersfoort http://www.cdabarneveld.nl/strategische-agenda-amersfoort/ Mon, 11 Mar 2019 18:51:32 +0000 http://www.cdabarneveld.nl/?p=51112 Voor ons ligt het raadsvoorstel genaamd Opdracht dialooggroepen strategische agenda regio Amersfoort. Een prachtige en lange benaming, maar wat houdt deze opdracht nu precies in? Als CDA hebben we dit stuk grondig bestudeerd en bekruipt het gevoel dat we enigszins aan de onderhandelingstafel worden gedwongen, terwijl we daar niet op zitten te wachten. Zo maken […]

The post Strategische agenda Amersfoort appeared first on CDA Barneveld.

]]>
Voor ons ligt het raadsvoorstel genaamd Opdracht dialooggroepen strategische agenda regio Amersfoort. Een prachtige en lange benaming, maar wat houdt deze opdracht nu precies in?

Als CDA hebben we dit stuk grondig bestudeerd en bekruipt het gevoel dat we enigszins aan de onderhandelingstafel worden gedwongen, terwijl we daar niet op zitten te wachten. Zo maken we uit het raadsvoorstel op dat de dialooggroepen met voorstellen komen voor het besluitvormingsproces van de Stuurgroep Strategische Agenda. De belangrijkste vraag daar is: geven wij als volksvertegenwoordiger van de gemeente Barneveld hier onze eigen autonomie op?

Elkaar op zoeken, van elkaar leren of samenwerken in de regio is een goede zaak en wat het CDA betreft ook prima. Daarbij is het wat het CDA betreft wel zaak dat een ieder over zijn eigen (gemeente)grond blijft gaan. De zienswijze van Nijkerk formuleert dat ook doeltreffend en als CDA willen we daar ook graag bij aansluiten.

Het CDA wil het signaal blijven geven om binnen de regio samen te willen werken, samen te leren en te ontdekken, maar tegelijkertijd wil zij aangeven dat wij autonoom zijn binnen onze eigen gemeente grenzen.

Roel van den Broek

The post Strategische agenda Amersfoort appeared first on CDA Barneveld.

]]>
51112