Selecteer een pagina

Sociaal domein
Het college ziet net als het CDA het sociaal domein als één van de belangrijkste prioriteiten.  Met de decentralisaties is er een grote verantwoordelijkheid van de rijksoverheid overgedragen aan de gemeente. Veel werk is verzet om te zorgen dat vanaf begin dit jaar de gedecentraliseerde taken ook werkelijk uitgevoerd konden gaan worden.

Nieuwe getalenteerde mensen zijn aangetrokken om de keukentafel gesprekken te kunnen voeren. Nieuwe contracten met zorgaanbieders zijn afgesloten. Daarnaast is er veel gedaan aan communicatie en het informeren en het afhandelen van klachten van de zorgvragers. Het CDA wil het college complimenteren met de wijze waarop zij de invoering van de decentralisaties heeft vormgegeven en begeleidt.

Wel heeft de CDA fractie zorgen over de korting op de jeugdhulp die recent is opgelegd. Wij vragen ons af welke gevolgen deze korting van €50.000 zal hebben voor de jeugdzorg.

Ook zijn we niet blij met de recente ontwikkelingen bij de Permar. Het is goed dat er een onderzoek komt naar de toekomst van de Permar in haar huidige vorm. Een mogelijke conclusie zou kunnen zijn  dat het verstandig is onze positie in deze samenwerking te herzien. Als CDA hebben wij er regelmatig voor gepleit ons uit de PERMAR terug te trekken en gebruik te maken van onze vele actieve lokale aanbieders. Hierbij vind de CDA fractie dat de belangen van deze groep uit onze gemeente die afhankelijk zijn van de WsW/PERMAR en het behoud van hun rechten op een beschermde dagbesteding, voorop staan.

Participatiewet
Op grond van de participatiewet hebben wij de plicht om een grote groep mensen een zinvolle dagbesteding te bieden en waar mogelijk door te geleiden naar een reguliere baan. Ook dit vraagt om een flinke inspanning van ons als gemeente. Het convenant met de werkgevers in de regio is daarbij een positief punt. We hebben de bedrijven in Barneveld en de regio gewoon keihard nodig om onze verantwoordelijkheid voor deze doelgroep handen en voeten te kunnen geven.

De invoering van het passend onderwijs – ook wel de vierde decentralisatie genoemd – lijkt geruisloos te verlopen. De kinderen die extra aandacht nodig hebben stromen echter minder eenvoudig door naar het speciale onderwijs en blijven dus langer onder de verantwoording van de scholen. Dit vraagt veel extra aandacht van  de leerkrachten die daardoor niet gegeven kan worden aan het regulier onderwijs. Wij zouden graag van de wethouder horen in hoeverre dit een probleem vormt binnen Barneveld en op welke manier scholen en de gemeente samenwerken.

Onderwijs en bedrijfsleven
Wij juichen de inspanningen van de Meerwaarde toe om het middelbaar beroeps onderwijs (MBO) een vast plek te geven in Barneveld. Als CDA fractie vinden wij dit een welkome verbreding van het onderwijsaanbod. Om een nog betere verbinding te leggen tussen de toekomstige behoefte uit het bedrijfsleven en het onderwijsaanbod pleiten wij ervoor om het bedrijfsleven een rol te geven in de ontwikkeling van het onderwijs.