Fractievoorzitter Arjan Westerneng (57) van de Barneveldse CDA-fractie doet een stap terug en legt zijn voorzitterschap neer. Hij blijft wel als CDA-raadslid in de gemeenteraad. Raadslid Daan de Vries neemt het fractievoorzitterschap over. Deze ‘move’ heeft volgens Westerneng alles te maken met zijn nieuwe baan bij de gemeente Ede. ,Neutraliteit binnen werk en raadswerk is erg belangrijk en ik heb vertrouwen in Daan als nieuwe fractievoorzitter” Dat meldt Westerneng desgevraagd. In zijn werkzame leven is hij op dit moment nog beleidsregisseur Wonen in de gemeente Katwijk, maar binnenkort gaat hij voor vergelijkbare functie aan de slag in de gemeente Ede. ,,Dat is voor mij een mooie stap. Ede is een grotere gemeente met veel uitdagingen op het gebied van wonen en het scheelt mij enorm veel uren aan reistijd. Zeker omdat ik inmiddels 57 jaar ben, vind ik het heel mooi om nog een keer een stap te maken. Ook zag ik het niet zo zitten om nog elf jaar lang die woon-werkafstand te blijven afleggen.”

Nu hij echter deze functie krijgt in een buurgemeente van Barneveld, een gemeente die onder meer binnen FoodValley verbonden is aan Barneveld, wordt de combinatie met het fractievoorzitterschap een lastig verhaal, legt hij uit. ,,Als fractievoorzitter neem je ook plaats in het presidium en zijn er ook overleggen in CDA verband met wethouders en fractievoorzitter van de buurgemeenten. Dan kun je in een wat ongemakkelijke positie terecht komen. Dat wil ik voorkomen.

Hij kan, zo heeft hij met zijn nieuwe werkgever inmiddels besproken, wel raadslid in Barneveld blijven, mits hij zich met andere onderwerpen dan wonen bezig gaat houden. ,,Ik wil het zo helder en transparant mogelijk houden.”

Daan de Vries (27) neemt het fractievoorzitterschap over, zo is binnen de partij inmiddels besloten. Westerneng: ,,Dat is voor hem een mooie uitdaging. Hij heeft de afgelopen jaren als vice-fractievoorzitter de nodige ervaring opgedaan. Ik heb er veel vertrouwen in.” De Vries, vanaf nu de jongste fractievoorzitter in de Barneveldse gemeenteraad, heeft er zelf veel zin in, zegt hij. ,,Voor mijn gevoel ben ik er klaar voor. Ik heb me de afgelopen vier jaar beziggehouden met zaken op het gebied van sport, jongeren, economie en financiën, maar ook met bestuurszaken op hoofdlijnen. Ik ben bestuurskundige, dus ook dat past bij een fractievoorzitter. De fractie staat achter deze keuze, dat vind ik ook belangrijk.”

De Vries – werkzaam als adviseur bij publieke organisaties, waaronder veel gemeenten – kwam vier jaar geleden op ‘spectaculaire wijze” de raad binnen. Hij stond toen als nummer acht op de CDA-lijst, maar belandde door een behoorlijk aantal voorkeursstemmen op de tweede plek, net na Henk Smit. Ook tijdens de verkiezingen vorige week bleek De Vries op Westerneng na het populairst onder de CDA-stemmers met 563 stemmen. Vóór 2014 was hij al actief binnen de jongerenafdeling van het CDA.

De eerste uitdaging voor de jonge fractievoorzitter is nu eventueel aanschuiven bij de komende coalitiegesprekken. ,,De komende tijd zal het duidelijk worden of het CDA een plek in de coalitie krijgt of niet, daar kan ik nu nog niet op vooruitlopen. Er gaan diverse scenario’s de ronde. Feit is in ieder geval dat wij met wethouder Didi Dorrestijn een goede wethouderskandidaat hebben en dat we graag bestuursverantwoordelijkheid nemen.”

Bron: Barneveldse Krant