Selecteer een pagina

De afgelopen weken, maanden is het best wel lastig geweest. Als politicus je mond houden, afwachten, terwijl het ook over je eigen gemeente gaat. Wat gaat Scherpenzeel doen? Wat gaat de provincie doen? En wat gaat Barneveld doen? Eigenlijk is ook dit moment nog steeds te vroeg. Want er ligt alleen een voorgenomen besluit van de provincie. En wat moet dan het doel zijn om het nu te bespreken? Staat dat niet het zorgvuldige proces in de weg? Eigenlijk zijn we als raad pas aan zet op het moment dat de concrete vraag voor samenvoeging op tafel ligt. Dat is de gedachte die we als CDA mee hebben genomen bij het maken van deze bijdrage.

We kunnen in ieder geval vanavond een visitekaartje afgeven. Daar staat op wie we als gemeente zijn. Of zijn het niet meerdere visitekaartjes? Omdat Barneveld bestaat uit allemaal verschillende dorpen, met allemaal hun eigen lokale foto en eigen contactgegevens. Met allemaal hun eigen belangrijke voorzieningen. Voorzieningen die door het dorp zelf worden gerund en soms middels steun van de gemeente kunnen bestaan. Zwembaden, sportverenigingen, bibliotheken, dorpshuizen, ik kan nog wel even doorgaan.
En hierin zien we wel een vergelijking met Scherpenzeel. Een trots dorp dat graag ook haar belangrijke voorzieningen wil behouden. En terecht. En de vraag of dat nu wel zelfstandig, of niet zelfstandig kan is in deze gemeenteraad niet aan de orde. Dat hoort bij Scherpenzeel, dat hoort bij dat dorp.


We weten dat uiteindelijk de provincie het hoogste woord heeft, dat hebben we twee weken geleden gehoord van de commissaris van de Koning. Als gemeenteraad van Barneveld zijn we dan ook nu nog secundair in het proces. We kunnen nu wel roepen wat we van Scherpenzeel vinden en roepen wat we van de provincie willen, maar daar is nu de plek en het moment niet voor.


Toch schrijven we als CDA een kleine tekst op de achterkant van het visitekaartje. Die luid: We kijken met belangstelling naar de ontwikkeling in Scherpenzeel. We hopen dat dat andersom ook gebeurt, los van wat uiteindelijk de conclusie is. Zelfstandig of samen. En mocht het open gesprek starten, dan kiezen wij voor een open en constructieve houding.