Selecteer een pagina

Waarom stond ‘Omtzigt; functie elders’ op het briefje van de verkenner Kajsa Ollongren? De afgelopen dagen, maar zeker ook komende woensdag, wordt hier door de Tweede Kamer een antwoord op gezocht. En – zo vergeten we al bijna – waarom was ‘onderhandelingsstijl Hoekstra’ belangrijk om aan het papier toe te vertrouwen? Een precaire kwestie die een flinke knauw geeft aan het vertrouwen. Het vertrouwen tussen partijen in het formatieproces, maar misschien nog wel erger, het vertrouwen van de Nederlandse inwoner. Wordt nu een sterk CDA-Kamerlid, gesteund door meer dan 300.000 kiezers, via een onderhandelingstactiek al dan niet weggepromoveerd of weggeschoven? Goed dat hier komende woensdag een debat over plaatsvindt, want hier moet de onderste steen boven komen.

Zo’n debat hoort bij een sterke democratie waarin wij leven, en draagt er aan bij om de ernst van deze zaak voor het voetlicht te brengen. Partijen reageerden geschokt, maar ook via social media lees je veel – op z’n zachtst gezegd –  verwonderde reacties. Het zegt wat over de mogelijk kwalijke onderhandelingstactiek, maar ook over de steun die Pieter Omtzigt in het land heeft. Kennelijk heeft het ook een ‘andere functie’. En dat is natuurlijk terecht. Ik ben overigens wel benieuwd of alle mensen die nu zeggen dat Omtzigt de beste volksvertegenwoordiger van Nederland is, het vakje voor zijn naam ook rood hebben gekleurd, maar dat even terzijde. Hoe dan ook: Pieter Omtzigt verdient nu volle steun en nu ook rust om zijn werk als volksvertegenwoordiger weer op te kunnen pakken. En dat niet alleen binnen het CDA, maar voor iedereen.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere Kamerleden die onze CDA-fractie rijk is. Ik kan nu nog met een opsomming komen, maar laat ik nog één centraal figuur noemen: Wopke Hoekstra. Een lijstrekker die het beroep dat vanuit het CDA op hem werd gedaan niet uit de weg ging. Hij staat voor het CDA, voor Nederland en wil met een sterk team achter zich nu doorpakken.

Omzigt en Hoekstra verdienen volledige steun en die steun hebben ze ook vanuit de fractie van Barneveld. Vanuit hun eigen rol, vanuit hun eigen taak en vanuit hun eigen kracht. Door hen te steunen en hun kracht te onderkennen, is woensdag al een stuk minder belangrijk. Natuurlijk ‘Omtzigt; andere functie’ moet uitgelegd worden, maar de steun die de afgelopen tijd voor dit Kamerlid loskwam en de gezamenlijke veroordeling van de Kamer dat dit niet kan, heeft misschien wel een hele belangrijke ‘andere functie’.

Wil je Pieter Omtzigt persoonlijk nog een hart onder de riem steken? Stuur dan een kaartje via: https://www.appeltje-eitje.nu/hartonderderiem

Daan de Vries

Fractievoorzitter CDA Barneveld