Selecteer een pagina

In de afgelopen raadsvergadering hebben we de laatste programmabegroting van deze raadsperiode besproken. Dat was toch een bijzonder moment, in de begroting is te lezen: “Dit is de laatste begroting die wordt aangeboden door het huidige college. In de loop van 2018 zal een nieuw college aantreden op basis van een nieuw begrotingsprogramma.”

Als we terugkijken naar de afgelopen periode kunnen we niet anders dan tevreden zijn. Bijna alle punten zijn bereikt en we hebben geld over in de begroting.

Wij complimenteren het college dat met grote voortvarendheid aan de slag is gegaan en een mooi resultaat heeft bereikt. Dat kunnen zij natuurlijk niet zonder de steun en inzet van het ambtelijk apparaat en daarom ook de complimenten aan hen.

Wij willen nog een paar punten aanstippen.

Duurzaamheid
We hebben gelezen dat er 1 extra FTE extra voor duurzaamheid bij komt en daar zijn we blij mee. Duurzaamheid is deze collegeperiode volwassen geworden in Barneveld. Er is een visie, er is ambitie en en zijn allemaal goede plannen, acties en initiatieven en om die te ondersteunen zijn we blij dat er extra menskracht in de begroting is meegenomen.

Laaggeletterdheid
Extra budget voor laaggeletterdheid, een heel belangrijk thema in onze communicatie- en participatiemaatschappij. Erg goed dat hier extra aandacht voor is. We hebben de inmiddels aangenomen motie van PRO’98 hierover gesteund.

Sport
Er wordt wederom geïnvesteerd in de sport. Ook dit is een thema waar het CDA warm voor loopt. We worden graag op de hoogte gehouden van alle plannen en ontwikkelingen. Wij vragen aandacht voor een pro-actieve informatievoorziening over dit onderwerp. Zo zijn we benieuwd naar de voortgang wat betreft het extra veld voor SDVB.

Dit brengt ons bij een ander punt. In de begroting staan kunstgrasvelden voor VVOP en MCHB. We weten allemaal van de recente discussie over kunstgrasvelden. We hebben gevraagd of het college nog wat te melden had over de meest recente ontwikkeling hierover en welke mogelijke financiële consequenties er zijn voor de begroting.

Transparantie
Als we het hebben over transparantie is het ook belangrijk om goed voor ogen te hebben hoe de ontwikkeling van breedband er in de gemeente uit komt zien. Wij zijn blij met alle goede voornemens over de aanleg van snel internet in de gehele gemeente. We zien in de begroting dat dit geen financiële consequenties heeft. Klopt dit? Is de bekostiging van de aanleg een geheel private aangelegenheid of wordt de gemeente ook geacht een bijdrage te leveren? Dat laatste is het geval volgens de wethouder.

Schuldpositie
De schuldpositie van de gemeente is en blijft stevig. Er wordt afgelost, maar een groeigemeente moet ook blijven investeren. Hoe vinden we de balans tussen verantwoord investeren en toch de schuld naar beneden te brengen. Er wordt veel gebouwd en dat betekent dat er ook veel geld binnenkomt. Wij gaan er dus van uit dat de schuldpositie de komende jaren sterk afneemt. Klopt deze aanname? De wethouder heeft aangegeven hier niets over te willen zeggen.

Afvalstoffenbeleid
We zijn begonnen met een nieuw afvalbeleid dat erop gericht is om de stroom restafval te verkleinen. Een streven waar wij achter staan. Uitgangspunt is dat de afvalstoffenheffing kostendekkend is. Dat is die ook op dit moment. Wij gaan ervan uit dat door het verkleinen van de stroom restafval op termijn – misschien wel volgende jaar al – de heffing naar beneden kan worden bijgesteld en er een financieel voordeel ontstaat voor onze inwoners. We hebben gevraagd of het college daar op in wilde gaan.

Tenslotte kwamen we met de inmiddels aangenomen motie voor de aanleg van verlichting bij het pannaveldje bij De Glind. We hebben ons prominente CDA-lid Kees van de Werf op internet gezien met een filmpje hierover van een partij die hier niet formeel aanwezig is, maar we hadden wel verwacht dat de VVD deze motie ook steunt.

We gaan op vele fronten een spannend jaar tegemoet maar gelukkig zijn all goede plannen die in deze begroting staan gedekt en in principe staat niets de voorvarende uitvoering ervan in de weg. Dus wij zeggen: “Aan de slag!”