Selecteer een pagina

Strategienota huishoudelijk afval

Er wordt te weinig afval gescheiden in de gemeente Barneveld. De landelijke norm is voor 2020 is 75% en in Barneveld wordt nu 59% gehaald. Nog 16% te gaan in vier jaar ofwel 85 kg afval per persoon. De strategienota huishoudelijk afval is opgesteld om dit doel te bereiken. Voor het milieu betekent het dat er 85 kg minder restafval verbrand hoeft te worden. Dit is per inwoner. 50.000 inwoners X 85 kg = 4250 ton per jaar of ruim 80 ton per week. Financieel levert het een aanzienlijke besparing op in de verwerkingskosten.

Visie van het CDA

Het CDA vindt het belangrijk dat er op een verantwoorde manier met het afval wordt omgegaan. Dit betekent voor de gemeente dat ze haar taak naar behoren moet uitvoeren met oog voor de kwaliteit van de dienstverlening, het milieu en de kosten. In de strategienota lijken deze drie zaken goed in evenwicht. Wij zien graag dat de stappen 1 en 2 van het plan gelijktijdig worden ingevoerd. Wel willen wij het college vragen dit niet overhaast te doen. Om van dit afvalplan een succes te maken, is het erg belangrijk om voldoende draagvlak te creëren en vooral te behouden.

Kanttekeningen

Zoals het college zelf al aangeeft in kanttekeningen van het raadsvoorstel zijn er nog wat losse eindjes om op te lossen. Vooral de aparte inzameling van luiers is een punt dat zeker opgelost moet zijn voor de invoering. Met twee kinderen in de luiers is één keer per twee weken de container leegmaken al te krap.

De kwaliteit van de dienstverlening gaat omhoog voor herbruikbare afvalstromen en naar beneden voor restafval door een lagere ophaalfrequentie. Doordat het nu mogelijk wordt om blik en drankenkarton apart in te zamelen, denken wij dat het kan.

Uit de bewoners enquête die in de nota wordt aangehaald, blijkt dat de meningen van de ondervraagden verdeeld waren over de vraag plastic in te zamelen in een bak of een zak. Een extra container neemt vaak schaarse ruimte in beslag en met plastic inzamelzakken is het altijd zo’n gedoe. Ze zijn te klein, ze waaien weg of ze gaan kapot.

Ons voorstel

Nu is ons voorstel in de vorm van een motie om de bewoners binnen de bebouwde kom de keuze te geven tussen een extra kliko, zoals in het buitengebied óf de verstevigde plastic zak zoals in de nota wordt voorgesteld. Het is kostenneutraal uitvoerbaar om de bakken en de zakken in een route op te halen. Een nadeel is dat het arbeids-technisch iets lastiger is, maar niet heel veel. Het voordeel is dat we een stukje maatwerk leveren aan de burgers. Ieder kan kiezen wat het beste in zijn of haar situatie past. Wij verwachten dat dit bijdraagt aan het draagvlak bij de burgers.

De invoering van stap 3 in de strategienota is voor ons nu een stap te ver. We zijn niet tegen het DIFTAR-systeem maar nu nog even niet. Om de 3 stappen tegelijk in te voeren en dat op een goede manier te doen vergt veel voorbereiding en investeringen. Het lijkt ons beter om over twee jaar te evalueren en daarna vervolgstappen te zetten.

Wat betreft de milieustraat gaan wij akkoord met het voorstel voor een onderzoek naar modernisering van de milieustraat Otelaar. Wij vragen het college om in het onderzoek mee te nemen of het mogelijk en wenselijk is een tweede milieustraat te openen elders in onze uitgestrekte gemeente.

(Foto: Gemeente Barneveld)