Selecteer een pagina

Het bestemmingsplan Columbiz Park I voorziet in de herontwikkeling van het centrale gedeelte van het bedrijventerrein Harselaar. De gewijzigde marktomstandigheden (tegenvallende vraag naar kantoren) zijn de reden geweest om dit bestemmingsplan te herzien. Met deze herziening wordt de mogelijkheid geboden om een breder palet aan functies te realiseren.

Het CDA heeft notie genomen van de ingediende zienswijzen. Allereerst betreft het de zienswijze van Schaffelaarbos BV waaruit blijkt dat er onduidelijkheid bestaat over de vergunning die het college in het verleden heeft afgegeven. Samen met een groot aantal fracties zijn we bij Schaffelaarbos op bezoek geweest. Hoewel het CDA van mening is dat het bestemmingsplan zoals dat thans voorligt los staat van de kwestie met Schaffelaarbos, dient er echter wel een oplossing gevonden te worden voor de situatie waarin Schaffelaarbos verkeert. We dienen een bedrijf als Schaffelaarbos te koesteren en er zorgvuldig te behandelen; ook in het kader van rechtszekerheid. We hebben het college middels een motie opgeroepen om met spoed in overleg te treden met Schaffelaarbos teneinde een oplossing voor de ontstane situatie te vinden. Deze motie is aangenomen.

Daarnaast is er door Midden Nederland Meetings en Timo Kruft Beheer BV een zienswijze ingediend. En daarmee komen we weer terug op het bestemmingsplan. In het plan is namelijk de functie ‘congrescentrum’ toegelaten, waarbij de maximale oppervlak van het congrescentrum 2.000m2 mag zijn. Naast het feit dat dit in strijd kan zijn met de privaatrechtelijke bepalingen uit de overeenkomst die tussen Kruft en de gemeente is gesloten, is het CDA bovendien van mening dat we in Barneveld al veel mogelijkheden hebben om gebruik te maken van congrescentra of zalen. Hierbij valt te denken aan de Veluwehal, Schaffelaartheater en straks dus ook de MNM hallen. Het CDA vindt dit een onwenselijke situatie. Wat betreft het CDA kan de maximale oppervlakte dan ook sterk verminderd worden. In zoverre gaan we mee met het aangepaste amendement zoals die door de SGP is ingediend, namelijk dat de maximale oppervlak van het congrescentrum 1.200 m2 mag zijn. Ook dit amendement is aangenomen.

Voor het overige is het een prima plan met een hoge mate van flexibiliteit in de te vestigen functies en dat betekent dat het CDA in de gemeenteraad heeft ingestemd met dit bestemmingsplan.