Selecteer een pagina

Duurzaamheid
Als CDA fractie zijn wij blij dat Duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van het gemeentelijke beleid. Dat is nodig willen wij als gemeente Barneveld onze doelstellingen halen. De doelstellingen vragen om een open proces waarin alle belanghebbende partijen actief meedoen. Het CDA gelooft in  de beweging van onderaf.  Als we vanachter ons bureau gaan aangeven waar de windmolens en zonnepanelen moeten komen gaan we vastlopen. Ook is het zaak om ervoor te zorgen dat energiebesparing niet blijft voorbehouden aan de welgestelden van deze wereld, maar dat ook de mensen met een kleine beurs profijt gaan hebben van de energietransitie. Duurzaamheid omhoog, woonlasten omlaag! Om onze ambitie hierin te accentueren dienen wij een motie in voor de realisatie van 20-30 passieve woningen in de wijk Holzenbos. Bij voorkeur koop en huur! Op deze manier brengen we de technische mogelijkheden en de toepassing ervan dichtbij de inwoners en geven wij invulling aan onze ambitie. In dit geval geloven wij in het principe: aanbod schept vraag.

Wonen
Prettig en passend wonen blijft een belangrijke opgave de komend jaren. We slagen daar voor een belangrijk deel goed in, maar juist de doelgroep die het niet op eigen kracht kan en de gemeente nodig heeft om te voorzien in passende huisvesting dreigt wat in de verdringing te raken. Er moeten echt meer sociale huurwoningen komen!

Ook ligt er een grote uitdaging in (1) het betaalbaar houden van het wonen, (2) het zorgen voor voldoende beschikbaarheid van woningen voor alle doelgroepen (refererend aan de motie die we in de vorige raadsvergadering hebben ingediend. We hebben het over ouderen, jongeren, vluchtelingen) en (3) het verbeteren van de duurzame kwaliteit van de bestaande woningvoorraad.

Wij pleiten ervoor dat de nieuwe prestatieafspraken met de woningstichting gericht zullen zijn op het bereiken van deze effecten. Maar voordat we dat kunnen doen zal er eerst een heldere en ambitieuze Woonvisie moeten komen waarin deze doelstellingen een prominente plaats krijgen. Dit document vormt de basis voor het verder uitvoeren van beleid en voor de prestatieafspraken met de woningstichting. Urgentie: nieuwe woningwet, Huisvestingswet, huren zijn sterk gestegen, inkomens gelijk gebleven. Huurquote is toegenomen, meer huurders onder de armoedegrens. Voor het CDA geldt: hoe eerder met het proces voor de nieuwe Woonvisie kan worden gestart, hoe beter het is.

Sport
Sport is belangrijk en we zijn blij dat de portefeuillehouder zich vol passie inzet voor de verschillende verenigingen binnen onze gemeente. Zo kunnen Terschuurse Boys en Revival binnenkort eindelijk hun nieuwe kleedkamers betrekken, die ze al zo lang keihard nodig hebben. Ook zien we dat de wethouder de nodige stappen maakt als het gaat om ruimte voor SDVB. Mooi dat hier een beweging gaande is, die in lijn is met de behoefte van de vereniging. Wel willen wij graag extra aandacht voor het maatschappelijke belang van onze sportverenigingen; een vereniging is er niet alleen voor de sport, maar heeft ook een maatschappelijke functie. We doen een dringend beroep op de wethouder om hier verder handen en voeten aan te geven en denken daarbij aan visie op het maatschappelijk belang van sport en op de relatie sport en onderwijs. Wij vragen om een toezegging hierin van de wethouder.

We zijn blij dat Barnevue op subsidie mag blijven rekenen, waardoor zij haar belangrijke werk op een goede manier kan voortzetten. Wij pleiten er ook voor om nog eens goed te kijken naar een heldere balans tussen verschillende aanbieders in het muziekonderwijs. We stemmen van harte in met het voorstel om de subsidie aan de sociaal-culturele instellingen te verhogen.