Selecteer een pagina

Staat Barneveld aan de vooravond van een BREXIT? Dat is de centrale vraag vanavond.  Moet Barneveld zijn positie in de gemeenschappelijke regeling van de Permar opgeven? Een gedegen onderzoek om een antwoord te kunnen geven op deze vraag is van wezenlijk belang vinden wij als CDA.

Voor ons ligt het raadsvoorstel over de jaarrekening 2014 om de bijdrage goed te keuren voor ons aandeel in het verlies van  1,1 miljoen. Wij zijn nu eenmaal onderdeel van de Gemeenschappelijke Regeling en die schrijft voor dat de deelnemende gemeenten eventuele verliezen aanvullen. Wij gaan als CDA dan ook tandenknarsend met het voorstel akkoord.

Na jaren van forse verliezen bij de Permar volgde er een forse ingreep. Een nieuwe directeur werd aangesteld en hij kwam met een ambitieus reorganisatieplan die de verliezen zouden moeten omzetten in zwarte cijfers. Het zou beter worden. Eindelijk ! Nadat er flink geïnvesteerd werd in deze plannen, Barneveld droeg daar bijna € 500.000 in bij,  gloorde er hoop in 2013. In dat jaar werd er een bescheiden winst gemaakt van € 18.000 zoals ook geprognotiseerd was. Onze verwachtingen voor 2014 waren hoopvol gestemd. Zou het dan toch goedkomen met de PERMAR? Maar hoe fout liep het in 2014, in plaats van een voorspelde winst van € 170.000 was er een verlies van € 1,1 miljoen waar het dagelijks bestuur pas in april 2015 achter moest komen, een verschil van € 1,250 miljoen. Wij zijn dan ook zwaar teleurgesteld.

Van alle SW bedrijven in Nederland weet 20% winst te maken of minstens break-even te kunnen werken. Het moet dus mogelijk zijn om zwarte cijfers te schrijven. De recente begrotingsbijstelling voor 2015 biedt wat dat betreft weinig hoop, het geprognotiseerde verlies voor 2015 wordt vrijwel gelijk aan het verlies over 2014.

Het CDA vraagt zich zo langzamerhand af hoe reëel deze bedragen zijn. Heeft het bestuur wel de controle?  Wij zijn daar dan ook zeer benieuwd naar en willen graag op de hoogte blijven van het verbeterplan dat de nieuwe directeur gaat opstellen. In de commissie heeft de wethouder aangegeven dat van nu af aan de controller van de Permar rechtstreeks aan het bestuur zal gaan rapporteren ingeval van grote verschillen, dat is alvast een goede maatregel.

Er ligt tevens een goed voorstel om samen met de andere  gemeenten uit de Gemeenschappelijke Regeling deel te nemen aan een intergemeentelijk onderzoek  naar de financiële situatie bij Permar. Het CDA ondersteund die wens  en waardeert de gevraagde toevoeging van de onderzoeksvraag over hoe de governance heeft gefunctioneerd. Voor Barneveld zijn de collega’s Vos en Koorevaar gevraagd deel te nemen aan de begeleidingsgroep. Het CDA wenst ze daarbij alle succes toe en verzoekt hen de andere fracties met enige regelmaat een terugkoppeling te geven over de voortgang.

Voor wat betreft de positie van de Permar WS in de toekomst staat voor ons als CDA centraal dat het beschermde werk veilig gesteld moet worden voor onze 120 Wsw’ers. Laat het volstrekt duidelijk zijn dat dat de hoofdzaak is voor het CDA. Bestuurlijk hebben wij stevige  kritiek. De CU noemde ons zelfs cynisch als het gaat over ons idee hoe nu verder met de Permar, maar het getuigt volgens ons juist van realiteitszin als wij een goede uitweg weten te vinden uit het Permar debacle, waarin verschillende scenario’s bekeken worden zonder op voorhand al voor te sorteren op welke uitkomst dan ook.

Reden genoeg om eens goed om ons heen te kijken en te onderzoeken hoe het verder kan en moet met Barneveld en de Permar. Dit kunnen we niet alleen, maar zal in goede afstemming met de andere deelnemende gemeenten uit de Gemeenschappelijke Regeling moeten gebeuren. Ook is het van belang om de mogelijkheden en onmogelijkheden van onze lokale aanbieders zoals Ons Bedrijf, Ruiter Actief  en overige werkvoorzieningen te onderzoeken en hoe die in te kunnen passen.

Anticiperend op een koerswijziging heeft het college vier scenario’s geschetst en wil die laten onderzoeken. Voor het CDA zijn dit de juiste scenario’s, wij zijn dan ook sterk voorstander hiervan. Wij vertrouwen erop dat de wethouder dit onderzoek op de juiste manier, behoedzaam en in afstemming met de andere deelnemende gemeenten zal uitvoeren.