Selecteer een pagina

Onze favoriete manier van vakantievieren is niet om op één plek te blijven, maar rond te reizen. Veelal met de auto, het vliegtuig nemen wij zelden. En wat mij betreft houden wij dat zo. Europa heeft veel moois te bieden. Afgelopen jaren zijn wij een aantal keer door Spanje naar Portugal getrokken, en dit jaar hebben wij gekozen voor Noorwegen.

Ieder jaar is het weer afwachten wie van onze vier kinderen mee gaan op vakantie. Nu de jongste twee wel iets anders willen dan met pa en moe mee, hebben de oudste twee dit jaar een prachtige reis uitgestippeld, en gingen wij met z’n vieren op pad.

Wat een prachtige natuur heeft Noorwegen! Hoge bergen, steile bergkanten, veel watervallen, mooie blauwe meren gevuld met water van de gletsjers, prachtige fjorden, afgewisseld met hoogvlaktes, rendiermos en veel rust. We hebben heel veel mooie routes gelopen, waarbij wij nauwelijks andere wandelaars tegen kwamen.

Wij hebben een route gereden langs het prachtige Geirangerfjord, en de Trollenvegen. Betoverend, sprookjesachtig mooi. Zo’n 200 cruiseschepen per zomer bezoeken Geiranger. Daarmee behoort dit kleine plaatsje in het rijtje steden waarbij leefbaarheid van een gebied steeds meer in het gedrang komt door massatoerisme. 

Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig naar de duurzaamheidsambities van Noorwegen in de praktijk. Op blik en petflessen wordt statiegeld geheven. Afvalstations, glasbakken e.d. vind je overal en zijn vaak goed bereikbaar met de auto, ergens buiten het dorp. Er reden veel elektrische auto’s rond. Noorwegen is echt koploper als het gaat om het opwekken van hernieuwbare energie. Het land biedt veel mogelijkheden voor opwek vanuit waterkracht en benut deze ook. Ook heel duurzaam was het dubbel ruimtegebruik; groene daken waar zelfs geiten lekker liepen te grazen!

Tijdens de reisdagen heb ik veel gelezen. Allereerst het boek van Eva Eger: “De Keuze”. Een indrukwekkend levensverhaal van de ballerina van Auschwitz. Zij overleefde samen met haar zus de verschrikkingen, en leerde door het leven heen dat je jezelf kunt bevrijden uit je eigen gedachten en kan kiezen voor vrijheid. Daarna een boek van Michael Ignatieff, “Vuur en as, succes en falen in de politiek”. Dit laatste boek is een reflectie op politici. En hoewel het zich afspeelt in Canada, geeft het stof tot nadenken en zelfreflectie.

Kortom, een hele fijne vakantie, en als afsluiter met alle kinderen en onze beide moeders nog een week in Landal Greenparks in Hellendoorn. Ook dat is genieten! Heerlijk fietsen langs de Regge, met ook daar buitengewone belangstelling voor recreatie en toerisme: een leuk fiets- en voetveer, gesponsord door het bedrijfsleven, die mij flink in beweging zette!